Обучение на възпитатели от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Елхово по Проект BG051PO001-3.1.06

Стремежът към повишаване качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес и повишаване на професионалните умения на възпитателите е ръководен за проекта „Подобряване качеството на образование в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес“. Изграждането у възпитателите на умения и компетентност за прилагане на интерактивни стратегии и методи, за създаване на благоприятна и мотивираща среда и осъществяване на конструктивно педагогическо взаимодействие е сред основните задачи на проекта. От голямо значение за реализацията на тези цели и задачи е получаването на „обратна връзка“ и погледа отвътре върху реалните постижения и проблеми в средищните училища.

В тази насока в две фази протече обучението на възпитателите работещи по Проект BG051PO001-3.1.06 .

От ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Елхово и в двете обучения участие  взеха старши възпитателите – Венета Гинчева, Пенка Костова, Мариана Тонева, Диана Касърова, Станка Георгиева, Величка Стоянова и младши възпитател – Елена Спасова.

Първата фаза на обучението се проведе от 27.09. до 29.09 2013г. в гр. Ямбол. Темата на обучението – „Организиране и прилагане на новия модел на целодневна организация на учебния процес“. Участниците в семинара изслушаха лекции за организацията и осъществяването на дейностите в рамковата програма за целодневна организация на учебния процес. Лекторите наблегнаха върху успешното изграждане на мотивационна среда за повишаването на качеството на образованието чрез използване на иновационни педагогически методи и дейности от възпитателя, а също и методи за постигане на социализиране на учениците в полуинтернатните групи. Всяка лекция завършваше с дискусия и споделяне на „добри практики“ от възпитателите.

Благодарение на споделените „добри практики“ и лична визия за разглежданите в теоретичните занятия проблеми се обобщиха и представиха редица методически и практически варианти за реализиране на дейностите в 12-те полуинтернатните групи вОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Елхово. Предложените от възпитателите подходи и стратегии в работата им с учениците бяха в основата на втората фаза на обучението, което се проведе от 22.11. до 24.11.2013 г. отново в гр. Ямбол. Разглежданата тема „Организиране и ефективно прилагане на новия модел на целодневна организация на учебния процес с акцент към добрите педагогически практики“ имаше за цел да осигури обмяна на опит между педагози от различни населени места и да даде оценка на практическата приложимост на предложените идеи в реални педагогически ситуации и открояване на най-добрите решения за успешната им реализация.

За участието си в обученията  възпитателите получиха сертификати.

Участието на възпитателите от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Елхово в двете фази на обучението беше от изключителна полза за  работата им с учениците в полуинтернатните групи и гарантира устойчивост на резултатите от проекта. Останалите възпитатели също се запознаха с материалите от двете обучения и споделиха свои „добри практики“ в работата си с учениците.[nggallery id=131]