Обичаят „Кукери“ в елховския край

20150211_152837_360x480Народните обичаи и празници в бита на нашия народ са неотменна част от неговата култура и предават историческия му опит на поколенията. Те носят своята символика, която кара човек от дете да бъде носител и продължител на народните традиции, да прибавя нови образи за обогатяване на народното изкуство.

Българските пролетни празници са свързани с идеята за възраждащата сила на природата. През този сезон древните хора са вярвали, че в природата се събуждат благоприятните и зловредните сили. Те са вярвали, че природните сили са живи същества и затова са търсели начини да умилостивят природните бедствия с дарeния, молитви, обреди и амулети.

В тази връзка на 11.02.2015 г. учениците, участници в Проект BG051PO001-3.1.06 „Подобряване качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, отделиха специално внимание на кукерите – кои са кукерите и какви обредни танци изпълняват. Постави се акцент на факта, че за кукери се избират най-здравите, силни, издръжливи и добри мъже. От представената презентация децата видяха как са облечени кукерите, какви маски носят на главата, как са украсени, какво символизират, как народният творец е обогатявал украсата, за да я направи впечатляваща. Учениците направиха връзка между кукерите и коледарите – коледарите пеят за плодородие и берекет, а кукерите прогонват злите сили. Пълна представа за кукерските танци учениците получиха и от краткия филм, който изгледаха.

В края на занятието, пред г-жа Т. Атанасова – директор на училището, децата споделиха своите впечатления от видяното и изказаха задоволство от новите знания, които са получили.

[nggallery id=178]