Учители и ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ се присъединиха към отбелязването на „Деня на розовата фланелка“

12От 2008 година насам всяка година, в последната сряда на месец февруари, в десетки страни се организира „Ден за борба с тормоза в училище“. На този ден участниците в проявите носят розово, за да символизират своята позиция на неприемане на тормоза в училище. Денят е известен още като „Ден на розовата фланелка“. Всичко започва в Канада като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в провинция Нова Скотия.

Събитието е организирано от двама ученици. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище, група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, дошъл на училище облечен с розово поло. На следващия ден ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят.

През 2011 г. около 1 млн. ученици от над 25 страни отбелязват този ден с различни прояви. ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ се присъединява към инициативата за втори път, във фоайето на учебното заведение бе подредена тематична изложба против тормоза и насилието в училище, а ученици и учители бяха облечени с розови дрехи. По този начин те заявиха своята позиция – „Тормозът спира до тук“ и призоваха учениците, които тормозят, да се замислят поне веднъж за последствията от действията си.

В основното училище в град Елхово се проведе и разяснителна кампания за насилието в училище. Денят бе отбелязан с кратка музикална програма. Мероприятието се организира от членовете на Училищния ученически съвет, с активното участие на Георги, Симона, Тоника и Бояна. Включиха се всички ученици, учители, възпитатели и много родители. Не са малко учениците, които са тормозени от други ученици, понякога дори ежедневно. Затова ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ се включи и тази година в подкрепа на кампанията.

[nggallery id=182]