МЕЖДУНАРОДНА ГОДИНА НА СВЕТЛИНАТА

 

   International Year of  Light – 2015

 

Във връзка с отбелязването на международната година на светлината в ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ – гр.Елхово са планирани различни дейности и мероприятия.

До момента са реализирани следните:

  • В началото на месец януари бе изработен постер за Популяризиране целите и глобалните инициативи на МГС;
  • Пред учениците бе представена презентация, популяризираща Международната година на светлината и технологиите базирани на светлината;
  • Във фоайето са подредени табла с материали за различни приложения на лазерите; табла с ученически рисунки, показващи значението на слънчевата светлина за растенията и живите организми и табла със снимки на невероятни светлинни явления в природата.
 Гледаме първото слънчево затъмнение за 2015 в петък, 20.03.2015 г.

На 20 март предстои да наблюдаваме първото за годината слънчево затъмнение, съобщават от Института по астрономия към БАН.

От територията на България и по-голямата част от Европа то ще се наблюдава само като частично закриване на Слънцето от Луната.

Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. Най-доброто място за наблюдение (където затъмнението ще продължи най-дълго) ще бъде в океана на около 260 км северно от Фарьорските о-ви.

За София частичното затъмнение ще започне в 10:42 ч и ще продължи 2:16 м. По време на максималната фаза на затъмнението в 11:49 м, близо 53% от слънчевият диск ще бъде покрит от Луната.

Пълните слънчеви затъмнения дават на астрономите уникалния шанс да бъде наблюдавана най-близката до Слънцето част от слънчевата атмосфера, слънчевата корона и протуберансите на слънчевата повърхност. При всяко пълно затъмнение слънчевата корона изглежда по различен начин в зависимост от моментната активност на Слънцето.

Всяка година имаме между две и пет слънчеви затъмнения, но наблюдаването на пълната фаза на затъмнението обикновено е възможно само от много малка част от земната повърхност. От Института припомнят, че при наблюдение на Слънцето с невъоръжено око или с оптични прибори трябва да се използват специални защитни слънчеви филтри, предпазващи зрението.

[nggallery id=184]