Световен ден за възпоменание за жертвите на пътнотранспортните произшествия 15 ноември 2015 година

13.11 (21)Във връзка със Световния ден за възпоменание за жертвите на пътнотранспортните произшествия в дните от 4 до 16 ноември 2015г. в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Елхово се проведе кампания по безопасност на движението, по време на която се извърши разяснителна дейност сред родители и ученици във връзка с безопасното придвижване на учениците като пешеходци и велосипедисти.
За целта Училищната комисия по БДП подготви и разпространи методически препоръки към родителите на учениците от І до ІV клас и методически препоръки към учениците-велосипедисти от V – VІІІ клас.
На 4.ХІ.2015г. се проведе тренинг по безопасност на движението под надслов: „Аз пресичам безопасно“ с учениците от първите и вторите класове.
За отбелязване на Световния ден за възпоменание за жертвите на пътнотранспортните произшествия на 13.11.2015г. се проведе радиопредаване, чрез което учениците бяха запознати с кратък материал за смисъла и значението на това възпоменание, прочетено бе и обръщението на г-жа Румяна Бъчварова – министър на вътрешните работи на Република България.
На 16 ноември първият учебен час започна с едноминутно мълчание за почитане паметта на жертвите на пътнотранспортните произшествия.
В часа на класа се припомни значението на правилата за пътна безопасност. Класните ръководители разговаряха с децата и обединиха възгледите си около идеята, че най-добрата почит, която можем да отдадем на жертвите е да направим всичко възможно тези смъртни случаи да не се повтарят. Учениците от първи – четвърти клас си припомниха основните правила за безопасно придвижване по улиците чрез мултимедийни презентации: „Деца – пешеходци“ и „Правила за движение по пътищата”.
Ученици изготвиха информационно табло за фоайето на училището, припомнящо факти за загубата на човешки живот поради безотговорност, небрежност и несъобразителност на участниците в движението по пътищата.
Родителите на първокласниците, заедно със своите деца извършиха оценка на безопасните маршрути от училище до дома, и направиха предложения за обезопасяване на пътната инфраструктура около училището.
В часовете по изобразително изкуство и през свободното си време ученици рисуваха на тема пътна безопасност. 8 деца от ІV, V и VІ клас участваха със свои рисунки в Националния конкурс за детска рисунка под мотото „Не на войната по пътищата!”, организиран от Община Симеоновград, Сдружение „Стоп на войната по пътищата” и родителите на загиналите навръх Великден през 2011 година симеоновградски деца. В конкурса Габриела Димитрова Йорданова от VІ“а“ клас получи поощрителна награда във втора възрастова група /от 12 до 16 години/.
Нека всички заедно да дадем своя принос за безопасността и за намаляване на пострадалите в движението по пътищата.

[nggallery id=211]