Празнична програма по случай Банго Василий в ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“

2Днес – 14 януари в ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ бе отбелязан празника Банго Василий с радиопредаване. Учениците от VI В и VII А клас поздравиха всички с песните „Чудно горско цвете“ и „Джалма“, разказаха интересни факти и предания за празника.

Г-жа Атанасова – Директор на училището поздрави всички роми и техните семейства с празника Банго Василий, като им пожела здраве, късмет и вяра в собствените сили и възможности. „Искрено желая разбирателство между всички нас в общия ни дом – ОУ“Св. Св. Кирил и Методий!“, каза г-жа Атанасова.

Васильовден или Банго Василий се празнува от всички роми в България. Празникът е известен като „Циганската Нова Година“.

Денят е свързан с няколко ромски легенди. Според първата Банго Васил е Свети Васил – застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, по който преминават ромите, след като този мост е бил разрушен от Дявола или от Господ и спасява давещите се роми. Според втората легенда Банго Васил е „историческа“ личност, куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин.

Посрещането на Банго Васил, а чрез него – и на Новата година заема важно място в празника. То се реализира по два начина – чрез сурвакане и чрез превъплъщаване на главата на семейството в ролята на Банго Васил, или на негов пратеник.

Сурвакарите пожелават здраве, плодородие и късмет. Техните думи обикновено са кратки и семпли – например: „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво!“, „Сурва Весела Година – догодина пак жив и здрав!“. Както и в българската традиция на сурвакарите се даряват сушени плодове, бонбони, пари.

По-голям интерес представлява обичаят с превъплъщаването на главата на семейството в ролята на пратеник на Банго Василий. С влизането си в къщата той се провиква: „Василий авалъ.“ – „Васил дойде.“ и хвърля жито и ориз. Децата събират колкото се може повече от него, защото това е късметът, който Свети Васил им носи. После започва сурвакането, като първо главата на семейството (пратеника на Банго Василий) сурвака всички за здраве и късмет.

Всичко това се прави с особена тържественост, защото се вярва, че носи плодородие, щастие и късмет.

„Сурва, сурва година!

Идва Банго Василий

С парите, с пендарите, със златото…

И с много, много здраве в тази къща!“