Безопасен Интернет и превенция на кибертормоза

Във връзка с Международния ден за безопасен Интернет – 09 февруари в ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово стартира кампания срещу кибертормоза, която ще се проведе в периода 09.02.-17.06.2016 година.

През последните години случаите на кибертормоз като форма на агресия  в световен мащаб и у нас се увеличиха.  Неговото бързо нарастване и особеностите му го правят все по-труден за установяване, овладяване и намаляване. Онлайн тормозът представлява използването на интернет комуникации за нанасяне на емоционална вреда върху други хора.

Тормозът в интернет може да придобие различни форми – той може да се състои от създаване на подигравателни видеоклипове или фалшиви профили в социални мрежи като Ask.fm, Фейсбук и Инстаграм, сайтове за споделяне на видео-съдържание като Vbox7 и YouTube, както и в платформи за комуникация, като Скайп и Вайбър, или в изпращането на обидни съобщения и коментари, чрез същите тези сайтове и платформи.

Онлайн тормозът може да се осъществява през стационарен компютър или преносими устройства, като смартфон или таблет.

Превенция:

Разговори за взаимоотношенията. Добре е родителите и възрастните да се стремят да бъдат позитивен пример за справяне с трудностите в отношенията на младежите с връстници и приятели, както и редовно да се интересуват от средата на детето си.

Комуникация с училището. Тормозът се случва най-често в училищна възраст, затова е важно всеки родител да поддържа връзка с учителите на своето дете. Много вероятно е учителите да са хората, които първи ще забележат признаците за проблем в класа, или по коридорите. Освен това, при възникнал проблем, училището играе  изключително важна роля за решаването на казуса за двете страни в конфликта – пострадал и извършител.

Настройки за сигурност на снимки в социалните мрежи. Често пренебрегвана стъпка от създаването на профили в социални мрежи или споделянето на снимки, са настройките за сигурност. Добре е родителят да помогне на младия интернет потребител да направи настройките си така, че снимките и публикациите, които той/тя качва в социалните си мрежи, да бъдат видими само от хората в списъка му/й с приятели (в случай че списъкът е съставен от доверени хора). Така, рискът лични снимки да бъдат свалени и използвани за направата на колаж, или разпространени в други сайтове без знанието на детето, се намалява значително.

Кампанията в ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ ще обхване класни и извънкласни дейности, свързани с осъзнаването, превенцията и овладяването на кибертормоза сред учениците. Ще бъдат организирани дискусии в клас по темата. Целта е привличане на на вниманието и повишаване осведомеността на учениците за опасностите в киберпространството.