Празник на книгата в ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово под наслов „ Книгата през моите очи”

2Учениците от ОУ „ Св. св. Кирил и Методий” гр. Елхово взеха участие в кампанията „ Походът на книгата”, организиран от Асоциация „ Българска книга” с подкрепата на МОН, която се проведе в периода 02. 04.2016г. до 23.04.2016 год.. Основните и дейности са свързани  с организиране на „ Маратон на четенето”.

Инициативата е заложена в националния план за действие през 2015/2016 год. в изпълнение на национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността 2014/2020г.

Мероприятието се проведе в два дни. На 20.04.2016 год. учениците от І а и І б клас взеха участие в читателска щафета, като четоха любими приказки и рецитираха стихотворението „ Мога да чета”.

Второкласниците представиха описание на приказни герои, които бяха разпознати от публиката.

За награда този, който първи се досети за отговора, получи картинка за оцветяване на разпознатия от него  герой.

Направена  бе презентация на литературно произведение по дадени герои, автори, по познати и изучавани произведения от литературата.

             На 22.04.2016 год. се събрахме, за да покажем , че нашите ученици обичат книгите, четат и имат своите виждания за това, за това какво е за тях книгата, на какво ги учи, какво им дава срещата с тази „ вълшебница” в нашето забързано и високо технологично съвремие. Гости на нашия празник бяха г-жа  Тинка Атанасова- директор на ОУ Св. св. Кирил и Методий”, помощник директорите по учебна дейност, доц. д-р Пепа Митева и Карина от Санкт Петербург.

             Чрез есетата си „ Какво е книгата за мен” своето отношение  към книгите споделиха няколко от нашите най-четящи ученици.

Това бяха: Грета Стоянова – VІІ б клас

                   Павлина Иванова – VІ в клас

                   Симона Генова – V а клас

                   Мария Барулова – Vб клас

                   Наталия Георгиева – ІV в клас.

Нашите малки читатели представиха свои любими книги – техният автор, герои, сюжет и с какво ги е впечатлила книгата , за която разказаха.

Тези ученици бяха: Жаклина Иванова – V б клас

                                  Ралица Антонова VІ в клас

                                  Вениамин Велков –VІІ а клас

                                  Стелияна Дойчева VІІ б клас.

Най-сладкодумните разказвачи от ІІІ б клас – Мария Стоянова, Йоана Джелебова и Марияна Арабаджиева представиха приказки на най-популярния разказвач Андерсен, с  чиито творби започва първата среща на децата с безценното богатство на книгата.

Отношението си към книгата децата изразиха не само със словото, а и чрез четката и боите. Свои любими приказни герои бяха нарисували ученици от четвъртите класове. С емоционално слово от г-жа Терзиева завърши празникът. Тя подчерта, че книгите ни учат да бъдем добри, дават ни житейски съвети, избавят ни от сивото ежедневие и ни вдъхват сили да вървим напред, да преследваме своите мечти, да ги осъществяваме по най-добрия начин, да предаваме любовта си към словото, което е в основата на целия житейски път.

За нас учителите от ОУ „ Св. св. Кирил и Методий” основен приоритет е да поощряваме всеки, който чете, защото книгата дава знания и опит.

Г-жа Атанасова, директор на ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово поздрави участниците в инициативата. „Книгите са един прекрасен начин да се докоснем до различното, обогатявайки себе си. След всяка прочетена книга човек се чувства щастлив и удовлетворен, че е научил нещо ново. Книгите са вдъхновение да вършим  добри дела.“, каза тя.