Детско полицейско управление в ОУ “Св. св. Кирил и Методий” – гр. Елхово

1_509x600Програмата „Детско полицейско управление“ е инициатива на Министерството на вътрешните работи, а реализирането й е дело на междуведомствена експертна работна група, създадена със заповед на главния секретар на МВР гл.комисар Георги Костов.

Заложените теми и методически указания са внимателно разработени от група, в която влизат представители на МВР, Министерството на образованието и науката, Министерството на правосъдието, Българския младежки червен кръст, Българската православна църква, Българския туристически съюз. Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове.

Целта е чрез теоретични и практически занимания, включително оказване на детска полицейска лична защита; безопасност на движението по пътищата; на долекарска помощ; здраве, етика и право и други, децата да получат съответните умения. В обучителния процес ще участват служители от структурите на „Охранителна полиция“, „Пътна полиция“, „Криминална полиция“, психолози от психологическите лаборатории на МВР, експерти от БЧК, БТС и други партньори в съответните градове. За реализирането на съвместната дейност предстои подписване на Споразумение за изпълнение на програмата, която остава отворена и за нови идеи.

Днес в страната започнаха  обученията в 199 детски полицейски управления към ОДМВР. Стартът беше даден в 12.00 часа.

В  четири училища на територията на област Ямбол тържествено бяха открити “Детски полицейски управления”. Едно от тях е в ОУ “Св. св. Кирил и Методий” – град Елхово.

Малките доброволци, които ще участват в управлението положиха клетва и им бяха връчени отличителни значки.

Началникът на РУ на МВР град Елхово гл. инсп. Койчо Койчев разясни дейностите в Детско полицейско управление и представи екипа, който ще е ангажиран с реализацията им – гл. инсп. Димитър Бъчваров – нач. група Охранителна полиция, инсп. Георги Арабаджиев – Пътен контрол, мл. инспектор Златиян Стоянов, инсп. Георги Бакалов и инсп. Трифон Трифонов – Детска педагогическа стая.

Директорът на ОУ “Св. св. Кирил и Методий” Тинка Атанасова сподели радостта си, че учебното заведение е избрано като пилотно да бъде първото в град Елхово, в което се създава Детско полицейско управление. Тя благодари на младите доброволци, на техните родители и на гл. учител Николинка Милева, която ще ръководи дейностите в училището.

Доброволците в „Детско полицейско управление“ осъзнават своето задължение и отговорност да помагат на полицията за по-добър ред и сигурност в страната си, за да постигнем заедно един нов свят на сигурност и спокойствие и тържествено обещаха – да уважават и защитават хората, да познават и спазват законите и да не се примиряват с нарушенията, да се грижат за своята безопасност и тази на другите, да носят отговорност за своите постъпки, да развиват уменията си, да овладяват гнева и страха, да бъдат вежливи и добронамерени, да познават своите права и задължения, да отстояват правата си, без да засягат правата на другите, да не отминават зов за помощ и винаги да бъдат готови да помагат на хората в беда, да допринасят за приятелството в детския полицейски екип, да вярват в себе си и никога да не се предават.

Идеята на програмата е децата да получат знания и умения за: опазване на своя живот и този на приятелите си; справяне в трудни ситуации и различни предизвикателства в къщи, в училище или на улицата; своите права и отговорности пред обществото; работа в екип и толерантност към чуждото мнение и различните от тях.

Формата на обучение е извънкласна, като занятията ще се провеждат по предварително изготвен график, веднъж седмично в продължение на две учебни години. Темите ще бъдат съобразени с възрастта на децата, регионалната специфика, традиции и култура. Освен лекции ще има практически занятия, викторини и различни игри.

Стартът на двугодишното обучение на малките доброволци бе положен със сключването на Споразумение и Декларация за партньорство между директора на ОУ“ Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово – Тинка Атанасова и началника на РУ на МВР град Елхово – гл. инсп. Койчо Койчев.