ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ В ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово по Проект „Различия, предразсъдъци и толерантност“ по Конкурсна процедура 33.15-2016 на Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

 

web

%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%be_599x600

Днес в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово се проведе пресконференция, чиято цел беше да се запознае обществеността с целите и очакваните резултати от изпълнение на проектните дейности по Проект „Различия, предразсъдъци и толерантност“ по Конкурсна процедура 33.15-2016 на Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

 

На събитието присъстваха ученици, участници в проекта, родители и учители.

 

Пресконференцията беше открита от г-жа Тинка Атанасова – директор на училището и ръководител на проекта. Тя запозна гостите с целите на проекта, с план-програмата и дейностите, заложени в нея, с учителите и ръководителите по проекта. Разясни начина на организация  за изпълнение на дейностите по проекта и ползите от него –подпомагане на междукултурния обмен и съхраняване и развитие на различните културни идентичности.

 

Г-н Иван Бараков, счетоводител на проекта, информира присъстващите с финансовата страна на проекта. За всяка една дейност са отпуснати средства за материалите, с които ще работят учениците и техните ръководители. За концертите и конкурсите ще се поръчат и закупят костюми – народни носии и карнавални костюми. Предвидени са средства за спортен празник, екскурзия, обучения на родители и учители.

 

Г-жа Кръстева – старши учител, информира присъстващите относно групите и ателиетата, които ще работят по  заплануваните в проекта дейности.

 

Чрез обучението „Равен старт“ се осигуряват допълнителни часове за по-пълно възприемане на учебния материал и се създадат условия за осъществяване на медиаторство между учениците. Заплануваните открити уроци са дейност, свързана с разясняване на ползите  от получаване на качествено образование за   учениците от етническите малцинства.

 

В ателиетата „Етнография“, „Аз пея и танцувам“ и „Млад художник“  ще се извършват изследователски дейности, свързани с бита и традициите  на различните етнически общности и характерните за тях костюми, песни, танци, приказки и др. Учениците ще разучават  песни и танци, ще създават  рисунки, ще участват в драматизации. Целта на тези дейности е да се преодолеят предрасъдаците и да се възпитат учениците в дух на етническа толерантност и разбирателство.

 

В конкурса „Бит и традиции“ ще имат възможност да се включат всички ученици от училището, които умеят да творят в областта на литературата, на етнографията, на изобразителното и приложното изкуство и да получат награди.,

В процеса на реализиране на проекта родителите ще имат възможност да видят до каква степен техните деца  участват в учебната дейност на класа. Родителите ще  се убедят, че е жизнено важно да се научат да приемат различията в ежедневието и да го възприемат като преимущество, а не като недостатък. Проектът ще даде възможност и за развитие на талантите на учениците.

 

Натали Михова – ученичка от 7 клас изказа своето желание и интерес към дейностите, заложени в проекта.

 

 

Присъстващите-гости, родители, учители и ученици попълниха анкетна карта, чиято цел бе проучване на интереса и очакванията им от проекта.