Денят на будителите

20131024-ihmsjulizbx-1382618150_600x337В българския календар Денят на будителите е особен празник. На него не се отбелязват исторически, политически, религиозни или културни подвизи. На този ден никой не прави заря и тържествена проверка. Властта не коленичи тържествено пред никого. Празник без повод, само с причина.

Имаме будители и ние. И някога, и сега, сред нас. Потомците ще ги разпознаят по-добре в някой друг век. Защото никое време не е доволно от себе си.

Осъзнатата задача на будителите е да държат жива паметта. И тогавашната, и сегашната. Будителите са книжовници и просветители. Те създават книги, строят училища, църкви, читалища, в които се проповядва българската култура. Те не работят за слава и пари, а в полза на народа си.

В края на всяко будителство задължително стои родолюбието. От него са опалени всички, които днес честваме. Родолюбието е по-старо от значките, тениските и знамената. Отечеството се носи в душата. Родолюбието въобще не изисква да крещиш името на България по площади или по стадиони.

Учениците от ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово тържествено отбелязаха предстоящия празник с радиопредаване, с което повдигнаха духа и пробудиха националното самочувствие на всички. Участниците в рецитала ни разказаха защо будителите „събуждат“ народа – за да можем да видим деня, да видим светлината на слънцето – да добием знания, да бъдем просветени.

„Един народ, който има съзнание, култура, наука, непременно ще има светлина и трайна бъднина!“

 Васил Априлов

Достатъчно е да си говориш със своята България наум и в този разговор кротко да я наричаш: Родино. А когато тя поиска, да се отзовеш. Да направиш нещо малко за нея. И тя ще бъде щастлива.

                                                                     

Да се знае, да се помни,
че България е жива –
на будителите скромни
българинът китка свива.

 

 

 

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ!