Инициативата продължава -22 ФЕВРУАРИ – ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Той е познат също и като „Ден на розовата фланелка“ (PINK SHIRT DAY). На този ден участниците в събитието носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

Всичко започва като протест срещу инцидент свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия. Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище облечен с розово поло. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решили да купят и разпространят в училище  50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, имейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията.

През 2008 година премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище. На следващата година на 25 февруари 2009 година също много ученици честват този ден идвайки в училище в розови тениски и други розови дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по цял свят и през 2011 г. около 1 млн. ученици от над 25 страни отбелязват този ден.

За поредна година този ден се чества и в ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово. Училището порозовя с розови балони, а вратите на класните стаи „напомняха“ с надписи за доброта, толерантност, уважение, повече усмивки… Всеки имаше възможност да получи „късметче“ с пожелания, което да го вдъхнови за по–добри дела. Съпричастни към инициативата, учениците „оцветиха“ училището с розовите си дрехи и розови панделки на реверите, усмихнати лица и поздравите, които си отправяха един към друг. Всички написаха и залепиха „лоши“ думи, които нараняват и добри думи, които радват на символични тениски от картон, поставени в коридорите. Тениските ще останат дълго време, за да могат думите да се четат и препрочитат, и да бъдат пример за това, което радва или наранява. Ученичките Андрея Кирова и Ралица Антонова от VII В клас в радиопредаване изразиха своята лична  позиция по темата срещу тормоза с есета за  „Един свят без насилие“, с които разказаха на останалите, че “Насилието не се измерва само в боевете, войните и терора – то е също в думите и критиките, които хората осъзнато или неосъзнато използват.“ и че, „Да променим себе си и света зависи от самите нас!“.

Участието в инициативата показва, че учениците от  ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово могат да са активни, съпричастни, да разбират проблемите и да намират начини да ги разрешават. Видя се, че бяха вдъхновени, отговорни, разбиращи и, че мероприятия като това ще накарат повечето от тях поне мъничко да се замислят върху действията и постъпките си.

Не толерирайте тормоза!

Стремете се към уважение и подкрепа, усмихвайте се повече, раздавайте добро. Не само днес…. Винаги!