Ден на розовата фланелка – 28.02.2018 г. – Световен ден за борба с тормоза в училище

 

„…Аз съм човекът, който носи болка в очите си.

Аз съм човекът, който винаги крие сълзите си.

Аз съм човекът, който живя в страх и насилие толкова време.

Аз съм човекът, разрушен от това бреме.

Аз съм човекът, който се давеше в презрение.

Аз съм човекът, който проклинаше свойто рождение.

Аз съм човекът, когото мачкаше за забавление.

Аз съм човекът – от твоето поколение.“

 

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция срещу тормоза и насилието.

Всичко започва като протест срещу инцидент свързан с тормоз в едно училище в Канада. Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище облечен с розово поло докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, имейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията.

Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят.

Не са малко учениците, които са тормозени от други такива, понякога дори ежедневно.

Нашето училище се включи в подкрепа на кампанията за поредна година. Присъединиха се всички ученици! В днешната последна сряда на месец февруари в ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово с розов цвят казахме – „ТОРМОЗЪТ СПИРА ДО ТУК!“

Проведено бе радиопредаване, в което учениците изразиха много емоционално своята позиция и отношение срещу тормоза, пяха и рецитираха, а директорът на училището – г-жа Тинка Атанасова призова да не толерираме насилието и да бъдем отговорни към постъпките си. Пожела  повече усмивки, приятелско отношение и доброто до живее във всеки от нас!

Малките ученици с радост позираха с розови дрешки и червени сърца и показаха, че разбират какво означава инициативата, и че ще бъдат „Добри другарчета“ към своите приятели и съученици. Не само днес!

Дайте шанс на добротата – скрита сила има в нея,

тя ще върне радостта и светът ще оцелее!