Баба Марта дойде!

Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор. В народните вярвания, представени в пословици и приказки, името и́ е свързано с името на месец „март“.

Най-известният обичай, свързан с Баба Марта и пристигането и́, е закичването с мартеница на първи март.

Обичаят за връзване на мартеница произхожда от древните българи, чиито ханове са връзвали мартеници за бойна сила, здраве и дълголетие.

Поверие гласи, че най-възрастната жена трябва да почисти основно къщата преди изгрев слънце, да изнесе и простре навън червена тъкан – покривка, постелка, пояс или престилка. Смята се, че това ще зарадва Баба Марта, и ще предизвика благосклонността и́ към къщата и обитателите. На децата, момите и младите булки се връзват усукани бял и червен вълнен конец най-често на ръката. Младите непременно трябва да излязат навън да ги види Баба Марта и да се зарадва

В ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово бе организиран Мартенски базар, на който най-красивите мартеници, изработени с много любов от децата и учениците бяха изложени. Всички се радваха на пъстротата и пролетното настроение, което донесоха белите и червени творения и си купиха за здраве, късмет и берекет.

Прела баба сто къдели,
плела двадесет недели,
та щом пролет наближила
мартенички сътворила.
Грейнали те съживени
всички бели и червени.
Вързала ги по вратите, 
по прозорците, колите,
по ръцете на децата,
по ревера на саката.
Чак накрая се поспряла,
всичко щедро щом раздала
и усмихната и мила
топли думи заредила:
– Да сте здрави и засмени,
радостни и окрилени!
Де вървите в този час,
все късметът да е с вас!

От моето сърце ще взема червеното, от твоето лице ще взема бялото и ще нарека нашата мартеница за здраве, късмет и щастие!

Честита баба Марта!