Освобождение!

Има дати, които се вписват завинаги в летописната книга на всеки народ. Те оставят своите следи в националната памет, разкъсват времето на епохи, извисяват се и проблясват с пламъка на мълнии в тъмнината на миналото.

Трети март – датата на дълго мечтаната свобода на България, се е превърнала в ден, на който си припомняме дългия път, изминат от нашите предци, за да извоюват най-святото за един народ – свободата. Литературата разказва за човешки съдби, за дълга и упорита борба за освобождение. Тя разказва истории на обикновените хора, придобили силата да променят съдбата на цяла нация, да прекрояват картите на мощни империи.

Днес ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово отбеляза тържествено 140 години от Освобождението на България. Учениците със стихове и песни припомниха събитията, довели до спасението на България от османско иго, и делата на българските възрожденци и революционери, отдали живота си за свободата на Родината. Патриотичните песни, изпети от учениците повдигнаха за сетен път духа и националната гордост на всички нас.

Директорът на училището – г-жа Тинка Атанасова поздрави присъстващите с предстоящия национален празник и припомни колко много трябва да се гордеем с делата и подвига на героите, довели до славната победа, за да я има България и нас, като нация, днес и във вековете напред.  

Свободата е ценен подарък, който трябва да пазим в сърцата си, с делата си, с отдадеността към родината и народа!

Честит празник, България!