Инициативи във връзка със Световния ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия

17.11.2014 g (1)_640x480В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Елхово в дните от 10 до 17 ноември 2014г. бе организирана кампания по безопасност на движението „До училище пеша“ по време, на която са проведени следните инициативи:

На 10 и 17 ноември 2014г. в часа на класа учениците от 1 до 8 клас бяха запознати с практически препоръки за предотвратяване на ПТП с деца и беше проведена беседа-разговор за поведението им като участници в пътното движение.

На 12.11.2014г. учениците от първите и вторите класове участваха в тренинг  под надслов: „Аз пресичам безопасно“,  в който показаха своите знания и умения на импровизирано кръстовище  за  пресичане на пътното платно. Те откриваха безопасните места за пресичане и го извършваха като спазваха правилата за безопасност на движението по пътищата.

Учениците от трети и четвърти клас си припомниха основните правила за безопасно придвижване по улиците чрез мултимедийни  презентации: „Деца – пешеходци“ и „Правила за движение по пътищата”.

В часовете по изобразително изкуство и през свободното си време ученици рисуваха на тема пътна безопасност. Чрез своите рисунки на тема „До училище пеша“  учениците от 3, 4 и 5 клас отразиха действията на пешеходците  при предвижването им по тротоара и пътното платно, изготвиха табло с материали, посветени на Световния ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия и подредиха изложба от рисунки, посветени на тази тема.

В допълнителния час на класа родителите на първокласниците са запознати с обръщението на МОН към родителите на малките ученици и им бяха раздадени материали – различни графични модели (рисунки) на елементи от пътната среда, които да използват при изобразяване върху лист с отпечатана мрежа безопасния маршрут на първокласника от дома до училище.

В часа на класа на 17.11.2014г. първокласниците представиха своите графични разработки на най-безопасния път от дома до училище и обратно.

В училище има общо 48 първокласника, от които 28 са от селата и пътуват до училище с организиран от общината транспорт. С родителите на останалите 20 първокласника от града са проведени срещи, на които са определени най-кратките и безопасни маршрути от дома до училище и обратно и им бе предложена контролна карта за оценка на безопасността на маршрута от дома до училище, която те попълниха съвместно със своите деца. Чрез него те направиха оценка на условията за придвижване от дома до училище, възможните опасности и затруднения.

За отбелязване на Световния ден за възпоменание за жертвите на пътнотранспортните произшествия на 14.11.2014г. се проведе радиопредаване, чрез което учениците бяха запознати с кратък материал за смисъла и значението на това възпоменание.

[nggallery id=165]