Кампания на превенция на тютюнопушене и употреба на алкохол и наркотични вещества в ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово

С цел превенция на асоциалното поведение на децата в ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово бе организирана изложба с материали за вредата от алкохола, тютюнопушенето и наркотиците. Учениците с интерес разглеждаха поставените табла и се запознаха се с информацията в тях.

Тютюнопушенето, алкохолът и наркотиците са вещества които променят психиката и тялото на човека и водят до зависимост. Те бавно, но сигурно се разпространяват навсякъде, застрашавайки живота на голяма част от младото поколение. Всичко това налага превенцията да започне още в началния етап на основната образователна степен. В тази възраст децата трудно оценяват последствията от своите постъпки, но осъзнават добре необходимостта от правила и ограничения и ги спазват. Училището е мястото, където децата не само се обучават, но и възпитават. То е мястото, където споделят със своите съученици видяното и чутото, където научават много неща, където показват наученото.

Целите които искаме да постигнем по време на превенцията са:
– Да се формира психична готовност у учениците за здравословен начин на живот, изключващ употребата на наркотици.
– Да се формира отрицателно поведение към тютюнопушенето, алкохола и наркотиците.
– Учениците да осъзнаят последиците от тютюнопушенето, алкохола и наркотиците.