1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

ПОКЛОН, БУДИТЕЛИ НАРОДНИ!

Невероятен празник имаме ние, Българите – на 1 ноември почитаме своите Народни Будители, онези люде със съвести-камбани и огнени сърца, благородно и саможертвено запалили душите си, за да лумне в безпросветния мрак светлината на народното просвещение и националната свобода!

Невероятен и единствен, по рода си е този празник! В Деня на Народните Будители, повикани от обичта и преклонението на будните българи, при нас се завръщат невидимите духове на Великите ни Безсмъртни Учители и духовни пастири.

Затова днес, портретите на Св. Св. Кирил и Методий, на Св. Климент и Св. Иван Рилски, на Черноризец Храбър и Цар Симеон Велики, на Отец Паисий и Неофит Бозвели, на Софроний Врачански , Антим Първи, Васил Априлов и Петко Рачов Славейков, на Христо Ботев и Любен Каравелов, Г.С.Раковски, Захарий Стоянов и Добри Чинтулов, на Ради Иванов Колесов и мнозина книжовници – народни будители остават в училищните коридори като стражи на Българщината!
На този ден се прекланяме пред святото дело и подвига на Будителите Народни. В душите ни се възвръща благодарността и съпричастието към стореното от тях в името на всички нас – техните потомци.

Те – светите Народни Будители са ни нужни днес! Това днес не е ден, месец, година… Това е българското време, в което внуците и правнуците, единни в съзиданието ще сътворят бъдната България!

Поклон, Будители Народни! Поклон за дарена светлина, мъдрост и пример как се обича и тачи, как се пази и гради народ, език и държава; как се носи с достойнство българско име, чест и слава!