ЕДИНАДЕСЕТИ МАЙ – ПАТРОННИЯТ ПРАЗНИК

Днес – 11 май 2018 год. в ОУ”Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово отново грейнаха слънца – усмивките на множеството ученици, учители, гости… Днес, за поредна година всички ние отбелязваме този ден, който се е превърнал в личен празник за всеки един от нас – от спомена за първата научена буквичка до книгата, която за първи път ни е развълнувала.

„Върви народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
ти чест и слава поднови“
,
са думи, които всеки българин знае от момента на пристъпването на училищния праг. Думи, които често пъти изговаряме наизуст без дори да се замислим за смисъла и гордостта, които носят. Пеем химна на братята Кирил и Методий, независимо дали сме първолаци или техните баби и дядовци.

Има нещо, което никога няма да изчезне, докато съществува човечество – това е словото. Всеки от нас го пази и доизгражда. Изговореното радва, натъжава, но след време изчезва, а писменото не знае забрава. Книгите са нашите сърца, чувства и мисли, сбрани в купчина страници. И въпреки това – то ни показва пред света, че сме българи и силни! Кирил и Методий ни дават най-ценното богатство, което може да притежава един горд народ – азбуката – нашата уникалност и гордост.

Щастливи сме, че на този ден почитаме паметта на двамата  братя първоучители!

Щастливи и горди сме, че носим името и делото на Кирил и Методий в сърцата си!

С много песни, стихове, трепет и вълнение бе огласена актовата зала на училището. Участниците в програмата поздравиха всички ученици, учители и гости на тържеството и накараха присъстващите да се чувстват горди, че са част от това училище и неговата история.

Да споделят празничното събитие присъстваха: г-жа Пепа Кючукова – Председател на училищното настоятелство, г-жа Стоянка Бургасчиева – главен експерт  „Общинска просвета“, г-жа Елена Танчева – кмет на с. Трънково, г-жа Дянка Славова – кмет на с. Раздел, г-жа Мария Гюзелева – текстописец и г-жа Вълка Ангелова – композитор на химна на училището, учители пенсионери и възпитаници на училището, родители и приятели.

В поздравителното си слово г-жа Тинка Атанасова – директор на училището, сподели: „В днешния 11 май се събрахме пак заедно  – ученици, учители, служители, родители и общественици – все хора, които милеят за ОУ”Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово. Събрали сме се заедно да отброим още една перла – година в огърлицата на съществуването на училището. Нека продължаваме да засяваме нивата на човешката духовност със семената на вечните добродетели, както преди 11 века Константин Кирил посъветва брат си Методий.

В името на младостта!

В името на бъдещето!”

Поздравителни адреси по случай празника бяха получени от  г-н Петър Киров – кмет на Община Елхово и от г-н Красимир Стоилов – началник на РУО – Ямбол.

Уникални, жизнерадостни, красиви и вълнуващи бяха децата на сцената. Те увлякоха публиката със своето настроение и непосредственост. Празникът стана неповторим, пъстър, цветен с изпълнението на малките певци и танцьори. За пореден път учениците доказаха, че умеят не само да четат и учат, но и могат да се забавляват и веселят.

Аплодисментите на публиката бяха заслужена награда за участващите, всеки един от които допринесе за този вдъхновяващ ден!

Ето и имената на наградените ученици от ОУ”Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово за учебната 2017/2018 година:

  1. Мария Барулова – ученичка от VІІ б клас;
  2. Владислав Стоянов – ученик от VІІ б клас;
  3. Георги Иванов – ученик от VІІ б клас;
  4. Симона Генова – ученичка от VІІ а клас;
  5. Мариела Чобанова – ученичка от VІ а клас.

 

Училище наше!

Гордеем се с теб!

Носи гордо своята история, пази традиции си, крачи уверено към бъдещето!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!