Продължава работата по Проект BG051РО001-3.1.06. и през учебната 2012/2013г.

През учебната 2012/2013 година в ОУ „Св. св. Кирил и Методий”  гр. Елхово, като средищно училище продължава работата   по Проект  BG051РО001-3.1.06.“ Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневната организация на учебния процес“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Организирани са 12 ПИГ с общо 286 ученици от I до VIII клас. Групите са формирани на база подадени от родителите заявления.

За провеждането на занятията в ПИГ са осигурени:

  • стаи,  оборудвани като игротеки, в които да се провеждат заниманията по интереси;
  • стаи за провеждане на самоподготовката и дейностите по интереси оборудвани с телевизори, DVD и CD плейъри, дидактически материали и игри;
  • кадрово обезпечаване – 12 възпитатели;
  • медицинско обслужване и охрана.

Часовете на учениците в ПИГ включват следните дейности: самоподготовка, организиран отдих и спорт и занимания по интереси.

  •   Самоподготовката допринася за правилно и трайно усвояване на учебния материал и съдейства за формиране на навици за самостоятелно учене с разбиране. Стимулира любознателността и стремежа към знание, толерантно взаимодействие чрез усъвършенстване уменията за общуване. За часовете по самоподготовка, в зависимост от потребностите на учениците, са     осигурени консултации с учители-специалисти и с начални учители по различни учебни предмети.
  •   Организиран отдих и спорт – Отдиха включва игри, които да подпомогнат разтоварването на учениците след приключване на учебните часове.
  •   Занимания по интереси – Те имат за цел да провокират интереса на децата в области, различни от учебното съдържание. Акцентира се на актуалните събития през годината, предстоящи празници, участия в значими прояви в родното място и други. Заниманията  по интереси са  и обучение в етническа толерантност на ученици, учители и родители чрез  изучаване на културните особености и обичаите, възпитаващи в толерантност и разбирателство.