МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ – 5 ФЕВРУАРИ 2019 ГОДИНА

На 5 февруари 2019 г. светът отбелязва за 16-и път Международния ден за безопасен интернет.

Започнал като европейска инициатива през последните години, Денят за безопасен Интернет се отбелязва в цял свят. Това е ден, в който общественото внимание се фокусира върху онлайн рисковете за деца и млади хора и върху необходимостта родители, образователни институции и други организации да полагат все повече усилия за развитие на дигитална и медийна грамотност у децата от най-ранна възраст.

Днес, в световната мрежа ежедневна среда за общуване, учене, работа и развлечение, а децата от все по-ранна възраст използват технологиите онлайн. Изследвания показват, че възрастта, на която децата започват да използват интернет е все по-малка. Средната възраст, на която децата за пръв път влизат в Интернет е 8 години. Сред най-популярните дейности в Интернет са на първо място: гледане на видеоклипове и на второ: използване на социалните мрежи. Ако гледането на видеоклипове онлайн крие рискове, произтичащи предимно от неподходящото им съдържание, то социалните мрежи могат да бъдат използвани като инструмент за онлайн тормоз и злоупотреба.

Всяка година Денят за безопасен Интернет слага началото на кампании, включващи различни дейности и инициативи във всяка държава. В страните от ЕС инициативите се координират от националните Центрове за безопасен Интернет.

В България международният ден за безопасен Интернет преминава под мотото „Заедно за по-добър интернет“.

В ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово на 06.02.2019 год., в часовете по Информационни технологии учениците бяха запознати с опасностите и рисковете свързани с ползването на Интернет. Бяха припомнени правилата за сигурност и безопасност в Интернет, изискванията за етично поведение в онлайн среда, както и мерки срещу рисково поведение в Интернет, кибертормоз и други заплахи.

На интернет страницата на ДАЗД, https://sacp.government.bg, в рубриката „Децата в информационното общество“ е публикувана информация и линк към приложениет „Protect Your Kid“ ( http://protectyourkid.bg/ ). Приложението е създадено на български език за Андроид телефони и таблети и позволява на родителите да контролират времето, което детето им прекарва в социалните мрежи, както и да ограничават достъпа до неподходящо онлайн съдържание. То съдържа GPS функция, посредством която родителят може да се информира за местоположението на своето дете по всяко време. В същата рубрика е публикувана и полезна информация как родителите могат да упражняват контрол върху съдържанието, което децата им достъпват в интернет и по този начин да ги предпазват от рисковете и опасностите във виртуалната среда. Линк към интернет страницата на Център за безопасен интернет ( https://www.safenet.bg/bg/risks ), препраща към информация за основните рискове и опасности за децата в интернет и как можем да им се противопоставим.