НЕ БЪДИ БЕЗРАЗЛИЧЕН, БЪДИ РАЗЛИЧЕН. КЛАС ОТ ПРИЯТЕЛИ.

 

Всяка година в последната сряда на февруари отбелязваме международния Ден за борба с училищния тормоз.

Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

Учениците и учителите от ОУ”Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Елхово за поредна година изразиха своята съпричастност срещу насилието и тормоза в училище.

В Часа на класа на 25 февруари 2019 г. учениците от 1 до 7 клас разговаряха по теми свързани с училищния тормоз, толерантността и доброто. Класните ръководители призоваха децата и учениците да облекат на 27 февруари розови дрехи или елементи от розово в знак на съпричастност.

Децата от ПГ  подготвиха изложба от рисунки на тема „Бъди мой приятел”.

На 26 февруари 2019г. във фоайето на втория етаж на училище на мултимедия бяха представени презентации и клипчета свързани с кибертормоза и тормоза в училище.

На 27 февруари 2019г. – ученици и педагогически специалисти облякоха розови дрехи и бяха сложили розови  елементи към облеклото си по време на учебните занятия, в подкрепа на идеята срещу  насилието в училище.

Денят започна с радиопредаване представено от училищния ученически парламент и запозна с историята за обявяване на последната сряда от месец февруари, като Световен ден за борба с психическия тормоз.

В 10 часа в двора на училището бе организиран флашмоб от учениците на 2, 3 и 7 клас.

Розови  балони полетяха към небето с послания за добро.

В 10 часа и 40 минути учениците от 1 и 4 клас украсиха с розови панделки храсти и дръвчета в училищния двор.

Отбелязването на Деня на розовата фланелка ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как да постъпваме в такива ситуации, че има начин и можем да се противопоставяме на лошото отношение всеки ден.

Насилието в училище е тема, за която много се говори, отдавна се говори, публично се говори, на улицата се говори, в училище се говори но проблемът не се решава.

Срещу насилието трябва да се борим ежедневно, не само в Деня на розовата фланелка, който се смята за международен ден за борба с психическия тормоз в училище.

В този ден децата и учениците могат да направят опит да намерят свой модел на поведение, на подражание за справяне с проблема – тормоз.

Основната идея и смисъл днес е да покажем по мирен, но видим начин, че сме за красиви, добри, човешки, приятелски взаимоотношения.

В този смисъл Училищният ученически парламент отправи апел към всички за приятелство, за доброта и красиви взаимоотношения.

Инициативата ще продължи в нашето училище.

Ние можем да бъдем добри.

Знаем как!