Националната кампания Маратон на четенето

Учениците от начален етап на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” участваха в националната  кампанията Маратон на четенето,  посветена на Международния ден на детската книга – 2 април и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

Първокласниците посетиха библиотеката на НЧ „Развитие – 1893” Елхово. С голямо любопитство разгледаха залите и разлистваха с интерес детски книжки. Нямаха търпение да  покажат своите умения, като прочетат приказката „Дядо и ряпа”. Наслаждаваха се на обстановката и задаваха въпроси към домакините. За миг децата се пренесоха в необятния свят на книгите. Те рецитираха стихотворения за буквите и родната реч и доказаха, че знаят буквите и могат да четат.

По този повод учениците от ІІ а и ІІ б клас посетиха училищната библиотека. С интерес и нетърпение отвориха страниците от български и чужди автори. Вълнуваха се, защото знаеха, че четенето ги пренася в много непознати светове. Така мислено прескачаха от света на реалността във вълшебния свят на приказките, на стиховете. Всеки второкласник сподели със своите учители какво е прочел. Така четящи, те продължиха да се омайват от словото и езика.

Учениците от ІІІ а клас бяха гости на учениците от I б клас – четоха им откъси от приказки, забавни стихчета, пословици и поговорки. Първокласниците слушаха в захлас, впечатлени как каките и батковците могат да четат бързо и изразително, и казаха, че искат и те да се научат като тях.

Учениците от ІІІ б клас бяха гости на най-малките – децата от подготвителните групи. Третокласниците грабнаха вниманието на децата с приказката за Гъбко. Рецитираха стихотворения за Великден. Бъдещите ученици поздравиха от сърце с песен и танц по-големите ученици. Учениците остават в света на книгите, защото знаят, че четенето е магия-магия, която отваря врати към нови светове, към нови мечти и надежди.

Учениците от 4 а клас с голям ентусиазъм четоха български народни приказки, като вложиха много чувство и трепет при изразителния прочит на своето любимо произведение.

Учениците от 4 б клас пренесоха в чудния, вълшебен свят на приказките учениците от І а клас, като драматизираха приказката „Феите” на Шарл Перо. Малките зрители  бяха завладени от артистичното представяне на по-големите ученици. Те разбраха, че и след много и различни перипетии, доброто винаги побеждава злото. Първокласниците сподилиха, че знаят и обичат приказния свят.

За пореден път учениците от училище доказаха, че обичат книгите. Откриват в тях безброй нови светове и най-различни чудеса. Преживяват интересни приключения, срещат се и  познават невероятни приказни герои.

Знаят, че книгите са богатство и възпитават най-ценните добродетели в своите читатели.