Четвъртокласници потънаха в тайната на „Малкия принц“

На 24.ІV.2013 г. в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Елхово, г-жа В. Трифонова в ІV-б клас проведе открит урок по литература на тема: „Живот, пронизан от слънце” („Малкият принц” – Антоан дьо Сент Екзюпери).

Присъстваха г-жа М. Попова-помощник директор, учебна дейност, както и учителите от начален курс.

Урокът започна с едно мислено пътуване до далечна планета. На нея всичко е живо и истинско, потопено в завладяваща атмосфера.

За актуализиране на старите знания учениците си припомниха особеностите на научния и художествения стил. Четвъртокласниците успешно откриха употребените изразни средства в художествения текст на „Малкия принц” и ги свързаха със съответните герои. Красивата ученическата дъска с цветни шаблони въведе всички в приказния свят.

Чрез подборно четене малките ученици вникнаха във философията на текста и осъзнаха, че да „опитомиш” някого, означава да стане специален за теб, да стане единствен в света. Любознателните деца достигнаха тайната на лисицата, че „щастието е невидимо за очите, защото само сърцето може да преживее радостта от близостта”.

Г-жа В. Трифонова сподели: „Всеки има нужда от приятели, от „опитомени’’ хора, които го разбират и той разбира тях. Така става единствен и неповторим за някого. Контактът между хората осмисля живота, а обичта и приятелите го правят истински”.

За затвърдяване на знанията преподавателката раздаде сърца от голямото символично сърце на Малкия принц. Всяко сърце съдържаше въпрос, свързан с героите от творбата на Антоан дьо Сент Екзюпери. Като награди за изчерпателните си отговори учениците получиха символични звездички от планетата на Малкия принц.

В края на открития урок поканените гости бяха зарадвани с ръчно изработени картички, съдържащи цитат от „Малкия принц”. Под звуците на неговата песен четвъртокласниците заедно със своята любима учителка изтанцуваха най-нежната мелодия на Константин Казански.[nggallery id=71]