Урок-екскурзия в Синоптична станция – гр. Елхово

На 24 октомври 2019 год. учениците от IV А клас, родители и класния ръководител госпожа Камбурова посетиха Синоптичната станция в град Елхово, която е клон на Националния институт по метрология и хидрология – България.

На всички им бе изключително интересно да разгледат, да научат и да се докоснат до метеорологичните прибори разположени в метеопарка.

С любопитство слушаха как се получават сведения за физическото състояние на атмосферата и необходмите данни за предсказване на времето, как се използват различни методи и средства за наблюдение. Вдяха уредите за измерване на температурата и влажността на въздуха (сухи и мокри термометри) и, че са поставени в специална метеорологична клетка, която ги предпазва от непосредственото въздействие на слънчевите лъчи и топлината излъчвана от земната повърхност, от силните ветрове и валежите.

Научиха още, че в метеорологичните станции се измерва и температурата на почвата на различни дълбочини, като за целта се използват специални почвени термометри, че ветромерът е поставен на стълб с височина 10-12 метра. Видяха още дъждомер, хелиограф (измерващ продължителността на слънчевото греене) и други прибори. Интересно им бе да разберат, че и станциията в Елхово е  включена в международния обмен на метеорологична информация.

Урокът-екскурзия по Човекът и природата бе много интересен, полезен, а за някои дори забавен. Така се учи по-лесно, нали?