ДЕНЯТ НА БУДИТЕЛСТВОТО

Първи ноември – официален празник, на който се чества паметта на всички български просветители, книжовници, писатели, публицисти, революционери, патриоти и родолюбци, изиграли роля в запазването и поддържането на българския дух, в организирането и повеждането на борбата за свобода и в пробуждането на националното самосъзнание.

 На днешния ден често може да чуем въпроса „Кои са народните будители на днешния ден?”. Независимо как ще си отговорим на него, нека помним миналото си и не забравяме онези, за които думата идеал е значела нещо, а родината е била голямата любов и смисъла на живота.

…Денят на будителите е празник, който изразява необходимостта на вече освободена България да почете паметта на великите си възрожденци, да припомни делата и приноса им и да съгради облика на героите. По-силна от всякога е нуждата на народа ни от митологизиране и героизиране на борците за свобода – за да не забравят българите смелите синове на родината. Много градове, села и читалища почитат паметта на героите и защо това да не се превърне в общ български празник. На 28 юли 1922 г. 1 ноември е определен за „Празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. На 31 октомври 1922 г. излиза постановление на Министерския съвет за обявяване на празника. На 13 декември същата година XIX обикновено народно събрание приема Закон за допълнение Закона за празниците и неделната почивка и през февруари 1923 г. цар Борис ΙΙΙ подписва закона. Така от 1922 до 1945 г. 1 ноември е общонационален празник.

Невероятен празник имаме ние, Българите, когато на 1 ноември почитаме своите Народни Будители, онези люде със съвести-камбани и огнени сърца, благородно и саможертвено запалили душите си, за да лумне в безпросветния мрак Светлината на Народното Просвещение и Националната Свобода!

Невероятен и единствен, по рода си, защото в Деня на Народните Будители, повикани от обичта и преклонението на будните българи, при нас се завръщат невидимите духове на Великите ни Безсмъртни Учители и духовни пастири. На Човеците с тревожни умове и непреклонни воли да струват добро в ползу роду, да събират и съхраняват безценните богатства на необятния ни уникален фолклор, да дават вяра и кураж на обикновените хора, за да осъзнаят силата на единението в името на Майка България! Хиляди са тези златни семена в народната нива на Духа – те я пазят да не буреняса и запустее, за не се изроди безкласо и вгорчено житото й.

 

Денят на Будителите в ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово бе отбелязан с радиопредаване от учениците от IV А клас, табла е презентация.

Те – светите Народни Будители са ни нужни днес! Това днес не е ден, месец, година… Това е българското време, в което внуците и правнуците, единни в съзиданието ще сътворят бъдната България!

Поклон, Будители Народни! Поклон за дарена Светлина, мъдрост и пример как се обича и тачи, как се пази и гради Народ, Език и Държава; как се носи с Достойнство Българско име, Чест и Слава!