17 НОЕМВРИ 2019 – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ЖЕРТВИТЕ ПРИ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ

 

По решение на Генералната асамблея на Обединените нации, всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. На този ден във всички страни по света се отдава почит и внимание към жертвите и пострадалите от пътнотранспортни произшествия.

За първи път денят е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство, а организацията ,,Мир на пътя” поставя началото. С всяка изминала година към деня за възпоменание се присъединяват все повече страни. Включват се много отговорни институции.

Всяка година в резултат на инциденти по пътищата на нашата страна стотици губят живота си, хиляди получават тежки наранявания и боледуват продължително, значителен е броят и на пострадалите с увреждания за цял живот.

Пътните инциденти са най-безсмислената причина за смъртността сред хората. Катастрофите оставят трайна следа в живота на пострадалите. Мъката и страданията на семействата и близките на жертвите са неописуеми.

Голяма част от нещастията по пътищата са предсказуеми и могат да бъдат предотвратени. Необходими са ни повече толерантност, уважение, предвидимост, споделена отговорност за намаляване на грешките, които водят до невъвратими загуби.

Денят на възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия е и ден за размисъл, за любовта между хората, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата.

Нека на 17 ноември тази година отдадем нашата дълбока почит към жертвите при пътнотранспортни произшествия, а ние да сме по-внимателни и толерантни едни към други, независимо дали сме зад волана, на велосипеда или на пешеходната пътека. И най-важното – да бъдем непримирими към нарушителите на пътя.

Днес, 15.11.2019 год. по повод Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия – 17 ноември в ОУ,,Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Елхово бяха проведени радиопредаване, презентации в начален и прогимназиален  курс и презентация, която се излъчваше през целия ден във фоайето на втория етаж на училище.

По време на радиопредаването бе прочетено и той призовава да бъдем отговорни пешеходци, водачи и пътници. Да възпитаваме децата си да спазват закона и най-вече, да пазим здравето и живота на всички, което е наша лична мисия.

„… Излизайки от дома, службата, училището, музея, магазина, всеки от нас се превръща в участник в движението по пътищата било като пешеходец, пътник или водач…Светът, от който е и част от нашата страна, търси глобални решения за намаляване на пътнотранспортния травматизъм…. Някои от начините са обръщането на човека към самия себе си, обръщането му за помощ към ближния, но и обръщането му към вярата с надежда за промяна и спасяване на повече човешки животи….“, казва в писмото си министър Маринов.

 

Нека не забравяме, че безопасността на пътя е отговорност на всички и наистина наша лична мисия!

Ден за въз…ПТП-2019 – І-ІV клас