Вълшебна седмица с магията на книгите в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – гр. Елхово

„Децата създават чудеса, когато четат.

Ето защо децата се нуждаят от книги.”

                                     Астрид Линдгрен

 

Дните от Националната седмица на четенето (от 9 до 13 декември 2019 година) в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – гр. Елхово бяха още един повод децата и учениците да усетят магията на книгата, която доставя радост на всеки, който се докосне до нея, за да навлезе в света на прекрасното.

Началото на инициативите бе дадено в понеделник – 9 декември с обявяване на програмата  и планираните предстоящи дейности. В този ден учениците от първи и втори клас посетиха училищната библиотека, примомниха си „Молбата на книгата”и  с голям интерес разгледаха  илюстровани детски книжки, енциклопедии, музикални книжки. Г-жа Ханджиева ги запозна с правилата за откриване на читателски картон. Представи им новите музикални книги и ги покани да станат читатели в училищната библиотека.

На 10 декември чрез „Приказки за вълшебства и чудеса” учениците от трети клас пресъздадоха сценки с любими приказни герои пред децата от подготвителната група. Малчуганите се срещнаха с невероятни приказни герои, които успяха да събудят тяхната любознателност и интерес към приказките. В този ден учениците от начален етап подредедиха изложба от тетрадки с най-красиво и правилно записан текст и текст под диктовка . Включиха се с желание и показаха как красиво и правилно умеят да пишат.

Порастналите ученици от прогимназиален етап представиха пред своите съученици „Моят любим автор и моята любима книга”, като разказаха защо обичат да четат, какво им носи четенето и представиха любимите си литературни герои и произведения.

На 11 декември се проведе инициатива за подаряване на детски и юношески книги „Ден на книгата” – „Подарявам моята любима книжка на по-малък ученик, да я чете, обича и пази, както направих аз”. Второкласниците подариха своя любима книжка на ученици от първи клас, като им прочетоха любима приказка, любим разказ и стихотворение. Децата успяха да демонстрират своите умения за гладко и изразително четене и да насърчат първокласниците в изучаването на буквите, защото ги очаква едно интересно и вълшебно приключение в света на азбуката. В маратон на четенето „Да покажем колко сме добри” ученици от седми клас споделиха удоволствието от четенето със своите приятели – второкласниците. Те показаха, че имат създадени навици да четат, независимо, че са повлияни от модерните технологии.  Споделиха, че за тях  книгите са източник на приключения и приятни емоции извън виртуалния свят.

На 12 декември децата от подготвителната група гостуваха на ученици в час по литература. Разгледаха учебниците, по които се обучават, илюстрациите на текстовете, които изучават. Децата останаха очаровани от „пъстрите картинки в книгите”. Обещаха, като пораснат, и те да ги държат в ръце.

Изработено бе табло: „Прочетох и препоръчвам”, чрез което учениците, които са прочели интересна книга, написвайки нейното заглавие и автор, могат да я препоръчат на своите съученици.

На 13 декември се проведе състезание по правописза седмокласници“Азсъм грамотен, а ти…“. Ученицте от двата седми класа показаха грамотността си, като поправяха текстове с правописни грешки, писаха под диктовка думи с правописни особености и припомниха остновни правописни правила.

Чрез проведените инициативи ОУ „Св. св. Кирил и Методий” доказа за поредна година, че поддържа четенето като път за приобщаване към света. Учениците успяха по невероятен начин да преоткрият магията на словото.

Вълшебната седмица показа и възпита уважение и отговорност към книгите, чрез вдъхновеното участие на всички.

„Четенето е магия”.

„Магията на книгата е за онзи, който отвори сърцето си за доброто и красивото, а децата имат нужда от него.”

С тези мъдри мисли педагогическите специалисти в училище пожелаха на своите възпитаници да запазят в сърцата си любовта към книгите, защото те са важна необходимост и условие за развитие на интелекта, ума и познанията. Книгите са основен елемент на грамотността на всяко дете и са важна предпоставка за високото му качество на живот в по – късен етап.