3 МАРТ – ИСТОРИЯТА ПОМНИ МНОГО…

 

 

 

Трети март 1878 година!

Историята помни много…
Помни жестокостта в миналото, помни саможертвите и битките.
Помни храбростта и силния дух на онези, що проливаха кръвта си в името на Отечеството  ни.
Помни и само тя знае истината.

Днешният празник е ден на заслужена национална гордост, защото народът притежава три свещени неща, които са му давали импулс да живее:

Род – царствен и вековен.

Вяра – силна и непоклатима.

Език – като молитвен мълвеж, но и като огън и меч.

3-ти март! На този ден над изстрадалата ни земя, напоявана столетия с кръвта на хиляди борци, изгрява слънчевата ласка на свободата. На този ден човечеството поздрави непокорна България, въззела се от руините на жестокото робство.
Всяка година 3-ти март идва с името на един българин, който скъса черното бесило и тръгна силен над ранената синева на българското небе, през вековете към нашето време. Идва с песента на един юначен мъж, който ще приеме куршума на Вола, но ще остане да звучи неговият глас като камбана. Идва с тропота на хвърковатата чета на Бенковски. Идва със спомена за Батак, загребал от родната пръст своята сила и станал на една легенда знак.
На 3-ти март се свеждат знамената на българската бойна слава.

Този ден има ярък отзвук и сред учениците на ОУ“ Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово. Под тържествените звуци на „Хубава си, моя горо“ започна празничната програма, подготвена от 3Б, 4Б и 6А клас. С помощта на г-жа Трифонова, г-жа Бичева и г-н Иванов те представиха литературно-музикална композиция, посветена на големия празник. Последователно пред затаилата дъх публика от учители, съученици и приятели децата рецитираха стихове за героите, паднали за нейната свобода и възпяха славната саможертва. Възрожденски песни прозвучаха и припомниха миналото на нашия народ. Под техните звуци се развя българското знаме. Директорът на училището г-жа Снежина Добрева поздрави присъстващите и отправи пожелание към всички да се гордеят, че са българи. 3 март не е празник, а съдба! Той е символ на нашата вярност към корените ни!

Трети март е знак за почит и преклонение пред България, която носим винаги в сърцата си!