Приключи националното външно оценяване на IV клас

В дните 9, 10, 14 и 15 май 2013 година в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово с учениците от 4. клас се проведе национално външно оценяване (НВО) по български език и литература, математика, човекът и обществото и човекът и природата. Националното външно оценяване в 4. клас се провежда ежегодно от учебната 2006/2007 година чрез решаване на тестове в рамките на един учебен час. Досега тестовете съдържаха 20 въпроса с избираем отговор по всеки учебен предмет. От тази учебна година е променен форматът на тестовото изпитване. В началото на учебната година бяха публикувани примерни тестове на сайта на МОМН, които да ориентират учители и родители за промяната. Целта на провеждането на НВО е чрез него  да се акцентира върху формирането на умения у учениците и изместване на акцента от репродукцията на готови знания към приложението им. В резултат на проведените през предходните години външни оценявания в 4. клас бяха направени изводи за висока степен на постижимост на държавните образователни изисквания, но в същото време и за подценяване на въпроса за приложния характер на знанието. От друга страна доближаването на изпитния тест до инструментите на международни изследвания съдейства за по-успешното адаптиране на образователната ни система към световните образователни тенденции и изисквания.

През учебната 2012/2013 година в НВО взеха участие  40 четвъртокласници от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово. Четирима ученици не участват в НВО след решение на училищните екипи за подпомагане на обучението и възпитанието на учениците със специални образователни потребности. В рамките на един учебен час учениците решаваха тест по съответния учебен предмет.

На 9 май 2013 година на изпита по български език и литература се явиха 38 ученици. Изпитването включваше диктовка,  текст за четене и въпроси, свързани с разбирането на текста. Тестът съдържаше общо 11 въпроса, като 4 от тях бяха с избираем отговор и 7 – с кратък свободен отговор. Чрез свободните отговори се цели да се установи наличие у учениците на умения за разбиране на  прочетен текст, за анализиране на постъпките на литературни герои, за изразяване и аргументиране на  мнение в достъпна за възрастта форма и пр. Въпросите, които проверяват тези умения, доближават формата на теста до идеите на международното изследване на грамотността PIRLS.

На 10 май 2013 година на изпита по математика се явиха 38 ученици. Тестът по математика включваше 19 задачи, 16 от които с избираем отговор, 2 – с  посочване на кратък отговор и една задача с описване на пълното решение. Нов момент в изпитването по математика през настоящата учебна година е наличието на задачи със свободен отговор. С тях се проверяват уменията на учениците за рационално смятане и за самостоятелно решаване на текстова задача. За първи път от учениците се очаква да решат и запишат подробно и последователно решението на текстова задача, за да се направят изводи относно умението им да превеждат на математически език ситуации от ежедневието.

На 14 май 2013 година на изпита по човекът и обществото се явиха 38 ученици. Тестът по човекът и обществото съдържаше 19 въпроса, 16 от които с избираем отговор и 3 въпроса със свободен отговор.

На 15 май 2013 година на изпита по човекът и природата се явиха 39 ученици. Тестът по човекът и природата беше също с 19 въпроса, два от които изискват свободен отговор, а 17 въпроса са с избираем отговор.

Тестовете са достъпни на сайта на МОМН на този адрес:

http://www.minedu.government.bg/news-home/2013/13-05-09_VO-4klas.html

Веднага след приключване на изпитването по съответния учебен предмет училищните комисии, назначени със заповед на директора на училището,  извършват оценяване на писмените работи на учениците по критериите и изискванията, определени от МОМН, и вписват броя точки върху писмените работи на учениците. Резултатите на учениците се качват от техническите лица, членове на комисиите,  на сайт, създаден специално за НВО в 4. клас.

В периода от 27.05.2013 г. до 29.05.2013 г. училищната комисия за подготовка и провеждане на изпитванията от НВО в четвърти клас ще даде информация на учениците и родителите им за получените точки на тестовете и оценките по шестобалната система (приравняването на точките в оценка става по зададена от МОМН скала).[nggallery id=79]