11 МАЙ – ДЕНЯТ, В КОЙТО ВИЕМ ВЕНЦИ И ПОЧИТАМЕ СВЕТИТЕ БРАТЯ…

 

 

Единадесети май – нашият патронен празник.

Всяка година на този ден отдаваме почит на двамата братя, първоучители. Честваме нещо толкова крехко като буквите и езика, но и толкова силно и непоклатимо като стремежа към знание.

Тази година празникът ни е различен. Училищния двор не е изпълнен с музика и детска глъчка, гости, цветя, вълнение. Тази година отбелязваме празника онлайн. Деца и учители празнуват, но от дома, защото всички приехме училището в дома си и въпреки всичко се справяме добре.

Едно училище не са сградата, класните стаи, коридорите, кабинетите, празният училищен двор. Едно училище – това са неговите ученици с техните мечти, стремежи, с тяхната воля, с тяхната любознателност, с тяхната сила.

Да, трудно е за всички, но нашите ученици със своята отговорност и ентусиазъм доказаха, че искат и могат, че усилията на учители и родители не са напразни.

В тази трудна за всички ситуация, когато на изпитание е нашият дух и издръжливост, още по-сплотени ще преодолеем всичко, защото нашето днес определя общото утре.

Честит празник!

 

 

 

Уважаеми учители, скъпи ученици и родители,

Отново е май и отново празнуваме. Днес е нашия патронен празник. На 11 май почитаме паметта на нашите първоучители – светите първоапостоли Кирил и Методий. Отново славим имената им, тяхното слово и лъчезарната сила, с която са осветили небосклона на България. Тяхното дело е посочило пътя на знанието, на творчеството и непрекъснатия стремеж на човека да върви напред и нагоре. Едва ли има народ подлаган толкова дълго и толкова много на тежки изпитания. А той  като птицата феникс от пепелищата да възкръсва, защото първоучителите им бяха дали силата на словото, което никой, никога не може да унищожи.

Ние винаги сме били горди, с огромна сила на духа и прозрение за развитие.

С гордост можем да кажем, че от семената, които първоучителите посяха израсна една нова и красива България-страна с голяма и уникална култура и традиции, защото пътят и делото на  светите братя е епохално, защото са оставили след себе си най-голямото световно богатство-славянската азбука.

С радост и ние, учители и ученици можем да заявим, че гордо носим техните имена за патрон на училището.

Всеки ден от стенописа на училището ни гледат двамата братя и учениците им.

Гордо  можем да кажем, че нашата нива дава богати плодове от знания, родени в упорит труд и себеотдаване. На този ден венци им вием от цветя и слово, от синовна обич и благодарност.

В този тържествен ден, аз искам да пожелая на всички учители, ученици и родители крепко здраве, ползотворна работа, творчески ентусиазъм и успехи в личен и професионален план и както е казал поетът: „Напред към светли бъднини“.

Желая силен дух и воля да вървите напред по пътя на духовността и с делата си да продължите да пишете историята на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“

Да ни е честит празникът!

Снежина Добрева

Директор на ОУ“Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово

 

Поздрав от учениците от втори клас, включени в клуб по интереси по Проект „Образование за утрешния ден”:

 

 

Поздрав и от учениците от 4А клас!