ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” представи официално проект „С професионализъм и доверие“

Днес в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Елхово, официално бе даден старт на проект „С професионализъм и доверие“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Водеща организация по проекта е Сдружение ЦОПСИ – Ямбол, като основното училище е партньор по проекта заедно с още две училища от град Ямбол.

Домакин на събитието бе Директорът на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Елхово Тинка Атанасова. Гости на официалния старт по проект „С професионализъм и доверие” бяха инж. Христо Петев – Председател постоянната комисия по обществено–социална политика и обществени дейности, Жана Ангелова – Главен експерт образование в община Елхово, Живко Цирков – Председател на управителния съвет на ЦОПСИ Ямбол, Йовка Драгоева – Директор на Гимназия “Св. Климент Охридски”, както и зам. Директорът на ОУ ” Св. Паисий Хилендарски ” Елхово – г-жа Тодорова.

Партньорството между основното училище в Елхово и Сдружение ЦОПСИ датира от далечната 2001 година, когато заедно те са стартирали първия си съвместен проект. Едни от основните цели на проекта са повишаване мотивацията на учителите за работа с деца със специални образователни потребности (СОП), както и осигуряване на възможности за съвместна работа на тези деца с останалите им връстници.

В дейностите, заложени по проекта, се предвиждат работни срещи и семинари за учителите, семинарна програма за родители, интерактивни ателиета за децата, както и екскурзии до културно-исторически паметници на България. В трите учебни заведения ще бъдат организирани и изложби, както и заключителен хепънинг „Храбрият оловен войник“.

По този проект в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Елхово има открити три интерактивни ателиета: по музика с ръководител г-жа Райчева, изобразително изкуство с ръководител г-жа Балтова, както и интерактивно ателие по моделиране с глина с ръководител г-жа Кръстева. Общо в трите ателиета се обучават 36 ученика, от които деца със специални образователни потребности 23. По проекта ще бъдат организирани и екскурзии за учениците. За организирането на тези дейности отговорност са поели г-жа Монева, г-жа Костова и г-жа Ялъмова. Първата екскурзия с децата ще бъде организирана още на 3 март до античния град Кабиле, нагодящ се в близост до град Ямбол. Любопитен факт е, че в тези екскурзии не участват само децата от интерактивните ателиета, но и деца от училището. В първата екскурзия ще бъде организирана за 50 ученика.

По проекта са предвидени и семинари на преподаватели работещи с деца със специални образователни потребности. До този момент са проведени два семинара, а третият започна днес секунди след приключване на официалната част по откриването на проект „С професионализъм и доверие”.

След края на официалната част, гостите имаха възможността да се убедят в таланта и способностите на децата от трите интерактивни ателиета. Проекта е с продължителност 12 месеца, като до този момент са изминали първите два месеца, през което време са е закупило необходимото оборудване от мебели, два настолни компютъра и др.

До този момент Сдружение ЦОПСИ в Елхово е работило съвместно с Гимназия „Св. Климент Охридски”, Гимназия „Стефан Караджа” – Елхово, както и с ПУИ „Никола Й. Вапцаров”.

В свое кратко изказване ръководителя на проекта „С професионализъм и доверие” г-н Живко Цирков сподели, че ще се водят евентуални разговори за удължаване на проекта с поне два месеца, тъй като през лятната ваканция няма да бъде удобно децата да посещават редовно интерактивните ателиета.