Работна среща на учителите от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово

На 23.10.2013 год. се проведе работна среща за споделяне на впечатленията от обучителните курсове, посетени по проект BG 051 PO001-3.1.03-0001 „Квалификация  на педагогическите специалисти“ през тази година.

Срещата откри г-жа М. Попова, помощник директор по учебната дейност и председател на постоянната комисия за квалификация на педагогическите специалисти в училище.

В курс „Интегриране на ученици със СОП в условията на общообразователното училище“ участваха главен учител М. Терзиева, старши  учителите К. Кръстева и П. Ялъмова. Г-жа Кръстева показа презентации, които са обсъждани по време на курса – за различните видове заболявания на ученици със СОП и за спецификата в поведението им;   за нормативните документи , излезли до момента по проблемите на интегрираното обучение, които са събрани на едно място; за методите за обучение на ученици със СОП; за организацията на обучението на ученици с умствена изостаналост в различни страни – Холандия, Германия, Гърция и Русия.

В курс „Обучение на учителите за формиране на знания, умения и компетентности за работа в интеркултурна среда“ участваха старши учителите Л. Кабрузова,  В. Трифонова и В. Балтова.

На срещата г-жа Трифонова говори за целите, задачите и очакваните резултати от обучението на учителите, за методите за работа с ученици от различни общности, за преодоляването на липсата на мотивация за учене. Една от задачите е усвояване на основни принципи за опознаване на другостта и мултикултурния диалог за толерантност и съвместимост между етническите, религиозните и други групи с отличителни идентификационни белези.

Г-жа Кабрузова допълни, че процесът на интеграция е много бавен и продължителен и не трябва да се очакват бързи резултати. Тя каза, че съществуват много теории и методи за промяна на съществуващите стереотипи и предразсъдъци, но тя може да продължи десетки и дори стотици години.

В курс „Обучение на педагогически специалисти за формиране на знания, умения и компетентности за оценяването на ученицитеучастваха старши учители М. Бичева, М. Аргирова, Св. Иванова и Я. Димитрова.

На срещата г-жа Бичева говори за мястото и ролята на нормативната документация в системата за управление и контрол в средното училище. Заостри вниманието на учителите върху основните принципи на вътрешното и външното оценяване и самооценяването на учениците; за мястото и значението на неформалното образование в училище; за оценяване на самостоятелното учене; за включване на всички заинтересовани страни (учители, ученици, родители) в процеса на оценяване.[nggallery id=92]