Походът на книгите

  „Ако искате децата ви да са интелигентни, четете им приказки. Ако искате да са още по-интелигентни, четете им още повече приказки.“

                                                                                                  Алберт Айнщайн

Кампанията за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ се провежда за 10 пореден път. Тази година отбелязването започна на 12 септември по време на „Алея на книгата“ в София и ще продължи до 3 октомври 2021 г. Кампанията се провежда в цялата страна. Организатори са Асоциация „Българска книга“, в партньорство с Министерство на образованието и науката, Българската библиотечно-информационна асоциация и Столична община.  Нейната основна цел е да повишава и насърчава интереса на децата към четенето.

Провеждат се различни инициативи, като една от тях е „ Известни българи четат на деца“. Обичани и популярни  личности в България се включват в каузата за грамотност и образование чрез четене.

В рамките на кампанията „Походът на книгите“, в библиотеката на ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово при спазване на противоепидемичните мерки, се проведе четене  на любими книги на деца от 2 и 3 група ЦОУД  от библиотекаря   г-жа Пенка Ханджиева и г-жа Елица Бургасчиева учител ЦОУД и завършила журналистика. Тя показа на децата свои публикации във вестник „24 часа“. Разказа им, за една от тях „Бялата лястовица“, като символ на надеждата. Библиотекарят на училището прочете на децата приказка от книжка със звуци и част от любимата на всички детска книга на Астрид Линдгрен „Пипи дългото чорапче“. Децата слушаха с интерес.

Да четеш книга е забавно, защото можеш и сам да си представиш как изглеждат героите. Те призоваха децата да четат, защото чрез магията на словото ще открият неподозирани светове. Добрата книга може да ти подскаже къде се крие  щастието.

Посланието на кампанията е – да четем и да бъдем добри.