Световен ден на възпоменание на жертвите от ПТП

На 21 ноември 2021 г. се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Началото на инициативата е поставено през 1995 от Европейската федерация на жертвите при ПТП (FEVR), като през първите години се отбелязва само на Стария континент. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 г. е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание, който се отбелязва всяка година на третата неделя от месец ноември.

С отбелязването му държавите по света целят акцентиране на вниманието на обществото към проблемите на пътния травматизъм. Огромните цифри са стряскащи, но те трудно стигат до съзнанието ни. Човек често се води от мисълта, че „на мен няма да се случи“. Но това се случва всеки ден на десетки хора в България и на стотици в света. Затова едно от най-важите неща е заедно да накараме хората да мислят по различен начин: „Как да избегна да се случи на мен?“ Да бъдем подготвени, знаещи и можещи на пътя, спазващи правилата и толерантни към чуждите грешки.

Според данните на Световната здравна организация – приблизително 1,35 милиона души загиват всяка година вследствие на пътнотранспортни произшествия, а други 50 милиона са ранени.

Данните на СЗО показват, че нараняванията при ПТП са водещата причина за смъртност във възрастовата група от 5 до 29 години.

Много важно е да осъзнаем, че пътнотранспортният травматизъм не е просто статистика, която чуваме да се съобщава в медиите. Това са реални човешки съдби, много от които унищожени заради поемане на ненужен риск, разсеяност или грешка на пътя.

Мото на пътната безопасност в България е „На пътя животът е с предимство“ – нека наистина вникнем в значението му и да пазим себе си, близките ни и другите участници в движението.

През годините инициативата преминава и под мотото „Помним, подкрепяме, действаме“ („Remember Support Act“). Помним (тези, които са загинали), Подкрепяме (тези, които са пострадали), Действаме (за по-добра реакция при катастрофи). Целта е да се засили вниманието както към жертвите на пътнотранспортния травматизъм така и към работата на екипите от веригата за реакция, които много пъти рискуват своя живот, за да спасят чужд.

 На сайта на ДАБДП е отделена секция посветена на Деня и на тези хора.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Видео урок: Как да намалим риска от пътнотранспортни

произшествия?