В памет на Апостола на свободата

На 19 февруари 2022 г. признателна България чества 149 години от гибелта на най-обичания си син  – Васил Левски.

Учениците от ОУ“Св. св. Кирил и Методий“, гр.Елхово  изразиха своята почит и преклонение пред паметта на великия българин с редица мероприятия.

Учениците от I до IV клас с класни ръководители Валентина Балтова, Виолета Трифонова, Диана Камбурова, Мима Бичева, Стела Гаджонова, Светлана Иванова, Миглена Терзиева и Стойка Кънева изготвиха табла, картички, работни листи за Апостола.

Учениците от групите за ЦОУД  с ръководители Петя Колева, Елица Бургасчиева и Марияна Ангелова заедно с библиотекаря Пенка Ханджиева четоха стихове и разкази, посветени на героичния живот и делото на Левски и обогатиха своите знания за националната ни история и герои. В часовете за занимания по интереси  децата  със старание изработиха лапбук, книгоразделители, картички, постери и рисунки, представящи живота и делото на Апостола, които подредиха в изложба във фоайето на училището.

В часовете на класа учениците от I – VII клас слушаха, разказваха, презентираха за Левски.

На 18 февруари учениците от цялото училище се включиха в националната инициатива на СУ“Св. Паисий Хилендарски“, гр.Пловдив за съвместно отбелязване на годишнината.  Точно в 12.00 часа по радиоуредбата зазвуча Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“ и то беше едновременно рецитирано във всички класове. Това даде възможност  на повече ученици да почетат паметта на Апостола по един нетрадиционен начин и да съпреживеят мощта на Ботевото слово.

Много са светлите имена в пантеона на българската история, но няма друга историческа фигура, която паметта на народа ни е опазила толкова чиста и свята. Апостола на свободата завинаги ще остане  неизчерпаем извор за национално гордост и самочувствие.

 

Роди се и поведе

ни в борба.

Обесен бе,

но нивга не умря.

 

Поклон, Апостоле! Докато споменът за теб е жив и България ще бъде жива!