Младата поетеса Христина Маджарова-Атанасова зарадва учениците в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово чрез видео среща

В периода на  XI-то издание на националната кампания в подкрепа на четенето „Походът на книгите“        за учениците от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – гр. Елхово, област Ямбол  се осъществи  инициативата „Известни българи четат на децата“ с участие на  обичан творец – Христина Маджарова-Атанасова, млада поетеса от гр. Елхово, автор на две стихосбирки. В три инициативи в компютърен кабинет се проведоха литературни срещи за 5-ти клас и за 4-ти клас на 15.04.2022, за 6-ти клас на 19.04.2022г.  С презентация бе представена поетесата, ученици и учители прочетоха три нейни творби. Госпожа Маджарова – Атанасова не можеше да присъства лично, но километрите разстояние до София не попречиха срещата с нея да се осъществи. Тя изпрати видео запис, в който прочете разказа «Изпит» от Николай Хайтов и отправи своето послание към децата да четат. Видео записът направи възможни трите отделни представяния и така публиката нарастна до 150 ученици и учители.  Разказът бе онагледен с кадри от едноименната киноновела, създадена през 1971г. по сценарий на  Николай Хайтов от режисьора Георги Дюлгеров, с дебют на актьора Филип Трифонов.

Публиката се впечатли от обединяването на поезия, проза и киноизкуство. Четвърти клас ръкопляскаха спонтанно, искат и жива среща с авторката, а по-големите ученици поискаха да си запазят  нейните стихотворения.

Посланието на поетесата към децата „да бъдат здрави и да четат“ бе продължено  от развълнуваните съвети на директорката и библиотекарката. Общата идея се утвърди: че таланти се раждат навсякъде, но трябва и да са трудолюбиви, да се подготвят чрез четене, за да се изявят и докажат, за да издържат своя житейски изпит достойно, както героят на Николай Хайтов.

За популяризиране на кампанията и насърчаването на децата към четенето бяха представени изложби с книги и фотоматериали, подготвени от библиотекарката на училището.

ПОВЕЧЕ ЗА ХРИСТИНА МАДЖАРОВА-АТАНАСОВА

На 30 години от град Елхово. Споделя, че от съвсем малка най – голямата ѝ страст е четенето. А на второ място – писането и измислянето на различни истории. Определя се като човек на думите.  По професия е адвокат, практикуващ в сферата на семейното, наследственото и наказателното право. По сърце е поет – автор на книгите: „И за любов да пишем е престъпно” (2014, изд. „Буквите”) и „Мъжът, който живее отсреща” (2020). За малките ѝ почитатели най-подходящи са творбите  «Най-хубавото ми стихотворение», «Откъснах круша от градината на баба» и «На училището».

През свободното си време пише правни статии и на достъпен език обяснява на хората как да защитават  своите права. В момента работи и по първия си роман. Вярва в доброто и в силата на човешката воля.