НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „С ГРИЖА ЗА ВСЕКИ УЧЕНИК” МОДУЛ 1 „ОСИГУРЯВАНЕ НА ОБУЧЕНИЕ НА ТАЛАНТЛИВИ УЧЕНИЦИ ЗА УЧАСТИЕ В УЧЕНИЧЕСКИТЕ ОЛИМПИАДИ”

griПрез учебната 2013/2014 година в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Елхово, е сформирана група по НП „С грижа за всеки ученик” – Модул 1- „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади”. Това е  в резултат от класирането на ученичка от училището на първо място в областния кръг на олимпиадата „Знам и мога“ в гр. Ямбол. Същата участва и в националния кръг в гр. Силистра, където представи училището ни достойно през предходната учебна година.

Основната цел на проекта е да се подготвят ученици за  участие и класиране в конкурси, състезания и олимпиади.

Групата се състои от осем ученици, които под ръководството на г-жа Ст. Кънева – старши учител, начален етап на основното образование (І-ІV клас) и г-жа Ст. Гаджонова – учител, начален етап на основното образование (І-ІV клас), работят допълнително по следните учебни предмети: Български език и литература,  Математика, Човекът и обществото, Човекът и природата, Безопасност на движението

Работата по Националната програма „С грижа за всеки ученик” – модул 1 „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади”  дава една прекрасна възможност да се  обогатяват знанията на учениците в зависимост от възможностите, интересите и потребностите им, да се развива творческото мислене, уменията да се борави с информация, да се анализират и прогнозират ситуации и да се намират нетрадиционни решения.

Ученици от нашето училище са се представяли достойно на различни състезания, а това е доказателство, че  заслужават усилията, които се полагат и ще се полагат  за тяхната допълнителна подготовка.

Времето в учебните часове не винаги е достатъчно, за да се обърне внимание на работещите с по-бърз темп деца. Допълнителните часове разкриват допълнителни възможности за обучението на тези ученици  и  повишаване  на интереса им към по-сложните задачи и проблемни ситуации. Учениците работят по групи и по проекти, търсят информация в Интернет, създават презентации по зададени теми.

Резултатите са видими:

  • трима четвъртокласници се класираха за олимпиадата по математика – областен кръг;
  • четирима ученици от групата се представиха достойно на областния кръг на интердисциплинарната олимпиада „Знам и мога” в град Ямбол, а ученичката Ралица Антонова  беше класирана на второ място и  наградена от началника на РИО-гр. Ямбол.[nggallery id=123]