Кампания “УЧАСТВАМ И ПРОМЕНЯМ”

Национална кампания УЧАСТВАМ И ПРОМЕНЯМ стартира през 2011 година по инициатива на Министерството на образованието, младежта и науката, подкрепена и от Омбудсмана на Република България.

Кампанията има за цел:

1. Да разшири и стимулира формите на обучение в дух на демократично гражданство и патриотизъм.

2. Да постави фокус върху здравословния начин на живот и конструктивните поведения на децата и учениците.

3. Да подкрепи ролята на възрастните в грижите им за децата, както и сътрудничество между институциите в системата на образованието, семействата и другите институции и служби в общността в тяхната съвместна грижа за подрастващите.

Кампанията обхваща следните теми:

– Физическо здраве;

– Психическо здраве;

– Социално благополучие.

Една от целите на кампанията е да фокусира вниманието на децата върху здравословния начин на живот.

С учениците от IVа, б и в клас, под ръководството на класните им ръководители – г-жа Ст. Гаджонова, г-жа Ст. Кънева и с участието на медицинското лице в училище – фелдшер Р. Марчева, беше проведен час на тема: Здравословно хранене. Разчитане на етикетите на храните с цел здраве”.

Вниманието на децата беше насочено към следното:

– Как да се хранят здравословно. Режим на хранене.

– Какви храни да се консумират.

              – Как да се научат да разчитат етикетите на храните- срок на годност; съставки; ползата или вредата от даден вид храна за здравето.[nggallery id=125]

Кампанията УЧАСТВАМ И ПРОМЕНЯМ е ориентирана към запазване психическото здраве на децата.

С учениците от прогимназиалния курс бяха проведени беседи за злоупотребата и вредата от алкохола, тютюнопушенето и наркотиците.

Членовете на Ученическия съвет подготвиха презентации на същата тема.

Учениците подготвиха табла за вредата от алкохола, тютюнопушенето и наркотиците, които оказаха възпитателно въздействие върху психиката на подрастващите.[nggallery id=126]

В кампанията УЧАСТВАМ И ПРОМЕНЯМ се включиха децата от IIIв клас, които под ръководството на своята учителка г- жа М. Райчева, проведоха час на тема: Да създаваме красота”.

Всички деца носеха семена и луковички, които грижливо засадиха в училищната градинка. Те вярваха, че в нашето училище ще цъфнат най красивите цветя.

Часът беше изпълнен с много ползотворна работа и  настроение.[nggallery id=127]