„Часът на Иви и Енчо” – инициатива на EVN България за обучения на ученици

Занимателните обучения за енергия и екология  за учениците от II и  III клас по инициатива на EVN„Часът на Иви и Енчо”  през учебната 2013/2014 година преминаха в  4 учебни часа в Час на класа.

С голямо любопитство и интерес второкласниците назоваваха уреди, както и източници на енергия, която се използва в домакинството, даваха примери за разумно ползване на основни битови електрически уреди от гледна точка на безопасност и спестяване на енергия, получиха информация как да използват безопасно и разумно топлинната и електрическата енергия. Чрез ролеви игри „се превъплатиха” в ролята на Иви и Енчо, като провеждаха диалог относно източника на енергия за работата на всеки от изобразените в комикс електроуреди. По забавен и достъпен начин подреждаха пъзели на основни сгради/съоръжения, свързани с производството и преноса на електроенергия и тяхното предназначение. Чрез играта „Енергиен детектив” учениците откриваха уреди, правиха коментар за тяхната безопасност, формулираха съвети за спестяване на енергия, коментираха и посочваха причините за опасни ситуации, като ги означаваха със стикер/предупредителен знак/. Учениците от втори клас останаха впечатлени от извършването на опит, чрез опитна постановка, представена схематично. Те направиха предложение в кой от вариантите лампата ще светне.[nggallery id=132]

Темите, които учениците от ІІІ клас разгледаха бяха свързани с разбиране необходимостта от разумно намаляване на потреблението на електроенергия, топлинна енергия, вода в ежедневието. Те назоваваха уреди, които редовно се използват вкъщи, работиха по двойки и стигнаха до извода, че възможността да се ползва енергия, вода и газ във всеки дом е променила живота на хората. Чрез практическа работа и дискусия по друга от изучаваните теми всеки ученик назоваваше източници за производство на енергия. Всички бяха единодушни в това, че разумната употреба на енергия води до запазване за по- дълго време на източниците за производството й. В своята практическа работа учениците спазваха алгоритъм на изпълнение на всяка поставена задача. Решаваха тест, като след неговото изпълнение всеки имаше възможност да извърши самопроверка и самооценка като използва посочен Ключ на верните отговори. В темата „Как разумно да използваме електрическия ток?” третокласниците формулираха правила за безопасно използване на топлинната и електрическата енергия в ежедневието. Анализираха предложени ситуации, в които откриваха опасностите, изобразени на рисунки, избираха подходящо поведение за реагиране в опасни ситуации. Всички ученици осъзнаха идеята за ефективното използване на електрическия ток и топлината у дома.[nggallery id=133]

През месец април учениците от ІІ клас ще участват в конкурс за рисунка или текст на тема: „Аз и моето семейство използваме енергията разумно ”, а третокласниците ще изработят Книжка на класа със съвети за безопасно и пестеливо използване на енергията – „Нашите енергийни съвети”. Подготвените за конкурсите материали ще бъдат изпратени до екипа на EVN в Пловдив.

Дейностите в уроците на Иви и Енчо доведоха до осмисляне и обогатяване на личния опит на учениците, до развитие на техните умения за индивидуална работа, работа по двойки и групова работа. Възпита у тях съвременна култура на енергопотребление, опазване на енергийните ресурси и разумното отношение към природата.