ПОКЛОН, АПОСТОЛЕ!

Левски!  Име – знаме, име – титла, име – символ! Знаменосец на свободата!

Левски! Апостола на свободата! 

150 години безсмъртие!

150-годишнината от трагичната гибел на най-светлата личност в българската история – Васил Левски  събра ученици, учители и родители на 17.02 2023 г. в актовата зала на ОУ „ Св.св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово.

Представена бе програма под надслов “Поклон, Апостоле!“. В нея  с вълнение се включиха ученици от втори Б клас, подготвени с  много любов  от класния си ръководител г- жа Виолета Трифонова. „Ще пазим скъпото име. Ще го носим с чест в сърцата си!“  рецитираха малките  второкласници, които грабнаха сърцата на всички присъстващи.

Възхищение предизвика изпълнението  на  Мариана Ангелова и Станимира Ламбова – учители в групите за целодневна организация.

Пресияна Димитрова и Ива Балакчиева ученички  от шести Б клас възпяха Апостола с незабравими български стихове.

Чрез презентация,  подготвена от г- жа Диана Камбурова, бе проследен бунтовния път на великия борец за национална свобода.

С любими песни, посветени на святата личност,  се включиха група третокласници под ръководството на техния преподавател г-н  Стоян Иванов.

Директорът на училището г-жа Снежина Добрева произнесе слово за Апостола на свободата. Дяконът, който избира борбата пред расото и остава душата си с думите:“ Ако печеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си“.

ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“- гр. Елхово се включи и в Национална инициатива за отбелязване на 150 години от гибелта на Апостола на свободата на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Пловдив и точно в 12:00 ч. учениците едновременно рецитираха „Обесването на Васил Левски“ на Христо Ботев

Отбелязването на паметната годишнина завърши на двора на училището, където всички ученици участваха в състезание „Лъвски скок“. С радост и въодушевление се надпреварваха и показаха лъвски умения.

Левски е жив в сърцата ни. Неговото пътуване не е  завършило. То продължава и в наши дни. Ние усещаме диханието му, чуваме гласа му, съзираме следи от стъпките му навсякъде. Българската земя вечно ще тръпне от героизма му, оставил в душата и усет за трайност и величие. Той броди по земите ни и ще продължава да броди во веки веков, за да напомня за безсмъртието си!