Ден на Свободата!

Трети март – дата свещена, белязала нашето Освобождение, ден най-съкровен в календара на българската национална история. За нас, българите, 3 март 1878 година е мечтана промяна, начало, възкресение на един народ, който близо 500 години е без своя политическа и духовна свобода. Възражда се държавата ни, която отново заема своето място на картата на Европа.

Този ден има ярък отзвук и сред учениците и учителите на ОУ„ Св. св. Кирил и Методий“. Тържественото честване на 145-та годишнина от Освобождението на България се проведе в актовата зала, в присъствието на гости, родители, ученици и учители.

За преход към концерта послужи презентацията „Паметниците на Освобождението“. Зрителите осъзнаха най-важните исторически факти: че в 1877-1878 година българската земя е бойно поле, на което се решава съдбата на родината ни.

На празника бяха посветени много стихове, изпълнени от малки първокласници и по-големи рецитатори от трети, четвърти и пети клас. Стихове за Трети март, за Шипка, за знамето ни, за гордостта ни на българи, за пътя към свободата. За подреждането им в стегната композиция, за подбора на костюмите за изпълнителите и оформяне на декора основна роля имаше госпожа Стела Гаджонова.

Силно въздействащи за зрителите бяха музикалните изпълнения на възрожденски песни. Хоровете от  Група за занимания по интереси „Цветно петолиние“ и по Проект „Заедно в изкуствата и в спорта“ с музикален ръководител Стоян Иванов изпяха „Хубава си, моя горо“, „Радецки“, „Къде си вярна, ти, любов народна“ и „Вятър ечи“.

С много желание на сцената се изявиха и ученички от пети и шести клас, подготвили за празничния концерт танц, с любезното съдействие на госпожа Марина Ковачева, ръководител на група в читалище „Развитие“.

Госпожа Снежина Добрева, директор на училището, закри тържеството, като със своето слово напомни, че на този ден всеки българин се връща назад в историята и свежда глава за поклон. Благодари на участниците и учителите им, защото изпълненията предизвикаха гордост, че сме българи.

Празникът ни даде съзнанието на потомци, пазители на паметта и родолюбието.

Честит Трети март!