23 АПРИЛ – СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА И АВТОРСКОТО ПРАВО

Книгите са кораби на мисълта, които странстват по вълните на времето и грижливо пренасят своя безценен товар от поколение на поколение“.

Франсис Бейкън

 

Във връзка с отбелязване на 23 април – Световен ден на книгата и авторското право в ОУ“Св.св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово се проведохаредица инициативи. Интересни, мотивиращи, завлядяващи… Всички се потопиха в света на приказното вълшебство, което носят четивата…

Учениците от първите класове посетиха най-пъстрата и интересна стая в училище – БИБЛИОТЕКАТА. Те с вълнение се понесоха в света на приказките. Госпожа Ханджиева – библиотекар в училището, ги запозна с предстоящия световен ден на книгата и авторското право –

23 април. Подари на всички молбата на книгата, красиви книгоразделители и лакомства. Децата обещаха, че ще пазят книжките, нежно ще разлистват страниците им и ще бъдат отговорни читатели.

Развълнувани и вдъхновени, водени от своята учителка г- жа В. Трифонова, учениците от II Б клас посетиха училищната библиотека. Поводът бе отбелязването на Световения ден на книгата и авторското право. Децата бяха посрещнати от  г-жа П. Ханджиева – библиотекар в училището, която завладяващо и интересно им разказа за смисъла и удоволствието от четенето. Група второкласници споделиха мисли на известни автори за книгата и езика. С нескрит интерес децата се пренесоха във вълшебния свят на приказките и емоционално прочетоха откъси от любимите си автори Андерсен, Шарл Перо, Братя Грим. Там, сред книгите, те почувстваха, че четенето отваря слънчев прозорец някъде в душите ни. На срещата присъства г-жа Сн. Добрева – директор на училището. Тя също се включи с откъс от прекрасната приказка „Хензел и Гретел“ и още повече заинтригува учениците. Вълнуващото събитие завърши с подаръци – книгоразделители и лакомства.

Г-жа М. Ангелова проведе фотоконкурс „Селфи с любимата книга“. „Покажи какво четеш!“ е нейният призив, убедена, че четенето е любимо и важно занимание. Книги има във всеки дом, а те са най-добрите приятели за пътешествия и нови знания. Всички участници получиха грамоти, връчени от г-жа С. Добрева и пъстри книжки с детски приказки.

Продължавайте да „събуждате“ още любими книги, мили дечица, да се докосвате до чудото, защото на вашите четящи очи и разлистващи пръсти се надяват всички истории!