29 септември – Европейски ден на спорта в училище (ЕДСУ) и Европейска нощ на учените

Тази година ОУ „Св.св.Кирил и Методий“ – гр.Елхово отново се включи в Европейския ден на спорта в училище. Европейски ден на спорта в училище (ЕДСУ) е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за „принадлежност към училището“ за всеки участник. Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност сред учениците в България и цяла Европа и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации.

Включвайки се в мероприятието всички ученици и учители на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр.Елхово посетиха градския парк и с множество спортни занимания и игри отбелязаха инициативата.

Най-активният ден в училище е пример за събитие, обединяващо ученици от цялата страна в един активен спортен ден, изпълнен с много игри, спорт и веселие.

Инициативата е част от Европейска седмица на спорта и е подкрепена от Министерството на образованието, Министерството на здравеопазването, Министерството на младежта и спорта, Центърът за развитие на човешките ресурси.

„Европейската нощ на учените“  е мега събитие, което повече от десет години се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света.  Създадена е от Европейската комисия и е един от проектите по линия на програмата Мария Склодовска-Кюри, а целта е да каже: „Учени има навсякъде, науката е за всеки един от нас и е достъпна за всеки.“

Учители и ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“- Елхово се включиха в инициативата, като се постараха да покажат забавната и вълнуваща страна на науката. Чрез различни опити, демонстрирани пред учениците, учителите по природни науки насърчиха своите възпитаници да бъдат експериментатори и изследователи.

Учениците от 4А и 4Б клас посетиха за пръв път кабинета по природни науки. Правиха опити,  наблюдаваха през микроскоп структурата на клетките на епидермис на лук, гледаха през телескоп и разглеждаха нагледни материали. Децата се потопиха в света на науката и  научиха с какво всъщност се занимават изследователите и как това влияе на нашия живот.

Темата на Европейска нощ на учените през 2023 г., е как човечеството трябва да се адаптира към промените в климата. За поредна година събитието цели да затвърди пред обществото ключовата роля на науката, нейната свързаност с ежедневието на човека и да насърчи интереса на децата и младежите към научноизследователската дейност.