21 ноември – Ден на християнското семейство. СЕМЕЙСТВОТО – БЛАГОСЛОВИЯ!

Семейството е ценност, съумяла да съхрани народността и духовността ни през вековете…

В очарованието на празника „Въведение Богородично”, известен още като „Ден на християнското семейство” се преплитат православния канон и народните традиции, съхранявани и отстоявани в продължение на стотици години.

Учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” отбелязаха с разнообразни дейности празника. Запознаха се с историята му и  какво символизира той.

На 20 ноември се проведе състезание под мотото „Семеен декатлон”. Във физкултурния салон на училището със забавни игри и силни емоции деца и родители показаха бързина, точност и сръчност. Публиката подкрепи своите фаворити. Участниците получиха грамоти и сладки награди. Публиката също бе изненадана с лакомства.

Всички заедно!!! Най-красивият начин да се възпитават децата – с много любов, единство и личен пример. „Семейните ценности се възпитават и ние в училище участваме в този процес!”

Благодарност към прекрасните родители за отзивчивостта и любовта, с която показаха спортни умения и  щастие  да  подкрепят своите деца в такъв невероятен спортен спектакъл на голямото семейство ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, отправи г-жа Снежина Добрева – директор на училището.

На 21.11. с ентусиазъм, творчество, усмивки и обич децата рисуваха и сътвориха красиви картички, символизиращи единството, топлотата и уюта в семейството, които да подарят с отправено пожелание на своите близки.

С  подредени изложби във фоайетата  учениците благодариха на родителите си за грижите и обичта.

Проектите „Дървото на семейството” – „Родословно дърво”, имаха послание, че всеки от нас винаги ще бъде част от другия.

С изложбата  „Предмет с история от моя дом” децата разказаха историята на своя предмет и всички разбраха с какво той е ценен за неговото семейство. С интерес всички разгледаха експонатите.

Децата от ресурсна група изработиха тематично табло, с което описаха усещането си за  това – Какво е семейство? Запознаха се с „Вазовата молитва” и разбраха, че семейството е най-голямата ценност, която има всеки човек.

В радиопредаване ученици рецитираха стихове и отправиха вълнуващи думи към семействата на всички деца. Те пожелаха доброта, сплотеност и много обич.

Образователният медиатор в училище предостави интересни материали за празника, с които учениците от всички паралелки бяха запознати.

В празничния ден малките ученици посетиха храм „Св. Димитър Солунски”. Децата останаха очаровани от изографисания храм. С голям интерес слушаха за българските обичаи и традиции, разказани от служителя в църквата Александър Димов. Получиха подарък – иконка за спомен.

Всички членове на слънчевото ни семейство – от най-големите до най-малките,  показаха, че са готови да пазят най-ценните житейски уроци на семейството, защото те са неизменна част от нашата българска идентичност.

И нека не забравяме, че българското семейство и днес е храм, в който трябва да се учим на добро!

Уважаеми родители,

Бъдете здрави, благословени, уважавайте се и живейте дълги години в мир и изпълнени с вяра!

Честит празник!