ПОСТИЖЕНИЯ С ВКУС НА ГОРДОСТ

Поредният  повод за  гордост на ОУ“ Св.св. Кирил и Методий“ – гр.Елхово  е  Александър Шахпазов – ученик от 3 Б клас с класен ръководител  Виолета Трифонова. Умен, талантлив, креативен, възпитаникът на нашето училище  участва  в редица състезания  по ментална аритметика през изминалата 2023 година.

На  Националната олимпиада „Купата на България“ през месец май  се съревновава с 368 деца от 28 школи. Форматът на състезанието предвижда  за 5 минути да се решат аритметични задачи на специално сметало /абакус/ и 5 минути ментално смятане. Тестват се  концентрацията, бързината и способността на децата  да разсъждават под напрежение.

Алекс се класира на 6- то място и получи  златен медал.

Mental Math World Cup 2023 – състезание за светкавично смятане, което събра 7122 децa от 54 страни. Изключително тежко състезание,  в което забавяне от 2 секунди коства над 20 позиции в класирането. Надпреварата се провежда онлайн в 2 етапа. След първия кръг само най-добре представилите се продължават напред. Чудесното  представяне на Алекс му гарантира място на финала. Крайните му резултати са:

1-ви сред участниците на МАЕ
2-ри в цяла България в категория Challenger
244-ти в света (със само 5 неверни задачи/

На Градската олимпиада по ментална аритметика през  декември 2023г. ученикът участва онлайн. Нейният формат е същият като на Националната  олимпиада. В категорията на Алекс се състезаваха 29 деца, а той успя да се нареди на 5-то място, което отново му гарантира златен медал.

В момента Александър се подготвя за 3 състезания, две от които са огромни предизвикателства, а на третото има амбиции да стане шампион на категорията.

Радваме се за резултатите му, стараем се да го подкрепяме и му предоставяме пространство за себедоказване.

Браво, мило дете! Не забравяй, че успехът има една посока – напред! Ние сме до теб!