ТРЕТИ МАРТ Е ДАТА СВОБОДА !

Трети март е дата памет! Трети март е дата подвиг!

Трети март е дата вдъхновение!

Трети март – величествена дата, на която цяла България свежда чела пред един народ, чиято музика е била звън на мечове, свистене на стрели, гърмежи на топчета. Един геройски подвиг на борците за свобода, които с върховна саможертва, пламенен порив и любов извоюваха дългоочакваната  мечта.

Честването по случай 146 години от освобождението на България от османско владичество, учениците от ОУ“Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово отбелязаха с редица прояви. Възпитаниците от IV група за ЦОУД под ръководството на г- жа Марияна Ангелова направиха макет на боевете на връх Шипка. Със звук и светлина показаха героизма на българските опълченци, защитавали Шипченския проход от османските орди на Сюлейман паша в Руско-турската освободителна война.

Тържественото ознаменуване на 3 март се проведе на 29.02.2024 г. в актовата зала в присъствието на ученици, родители, гости.

Учениците от III Б клас с класен ръководител госпожа Виолета Трифонова представиха литературно-музикална композиция. Децата рецитираха с вдъхновение разтърсващи стихове за поробената ни родина, за героичното ни минало, за извоюваната ни с много жертви свобода. Ученичката Пресияна Димитрова се превъплъти в ролята на България – поробена, гневна, но после свободна и възкръснала. В подготовката на празника участваха и преподавателят по английски език – Венета Манова-Радева. Музикалното оформление бе изцяло на г-н Стоян Иванов – преподавател по музика. В залата прозвуча възторжено „Вятър ечи, Балкан стене“. Четвъртокласниците се включиха с желание и изпяха “Питат ли ме е де зората“. Вокална група „Синхрон“ развълнува присъстващите с възрожденската песен „ Къде си, вярна ти, любов народна“

Специален поздрав към всички в залата поднесоха Детско-юношески танцов състав „Яница“ към ЦПЛР – ОДК гр. Елхово с ръководител Цветанка  Христова.

Кулминация на програмата бе тържественото изпълнение на песента „За теб, Българийо“. Цялата зала аплодира и запя с участниците. Разветите знамена вдигнаха на крака  учениците, горди потомци на храбър народ.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!