ЛЕВСКИ – ВЕЛИК И БЕЗСМЪРТЕН

 

????

Безброй са мъжете загинали в името на свободата, но нейният апостол е един – Васил Левски!
Днес – 19 февруари 2016 година се навършват 143 години от гибелта на най-светлата личност от българската история.
С  радиопредаване под наслов  – ”Левски – велик и безсмъртен”, ученици от IVа, IVб и IVв клас при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Елхово, рецитираха незабравими стихове за делото и живота на Апостола на българската свобода. Тези стихове, така познати и близки ни накараха да се замислим отново за героизма и величието на подвига на идеолога и организатора на българската национална революция.
Роден в края на едно петвековно робство и обесен само няколко години преди мечтаното освобождение, Левски не доживява свободата на България – и въпреки това той е бил свободен. Защото неговият несломим дух, силен характер и житейски принципи говорят не за покорен роб, а за истински свободен човек.
За Левски би трябвало да се пише и говори светло и с радост…
Трагично завършва живота му, пътят му прекъсва страшно и черно, но присъствието му носи светлина. Светлина…. И тя не е само отвъдна. Примиряваща. Левски е победителят в историята, която пише с кръвта си.  Той изпълнява мисията си и прави това, което казва: обикаля и носи облекчение на хората. Носи им надежда. Присъствието му вдъхва вяра и любов. Любовта остава и свети. И до днес осветява пътя в душите ни, за да сме по-добри, по-човечни, да обичаме България.
За Левски трябва да се говори с благодарност!
На днешната дата нека думите на Апостола отново отекнат в сърцата и душите ни: “…какво аз мисля да правя,  и ще го направя, ако рече Бог,…, за което, ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя – губя само мене си.“