МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ – 7 ФЕВРУАРИ 2017 ГОДИНА

На 7 февруари 2017 г. светът отбелязва за 14-и път Международния ден за безопасен интернет.

Започнал като инициатива на Европейския съюз, денят се провежда ежегодно от 2004 г. насам във втория ден на втората седмица на втория месец, и от европейска инициатива, поради факта, че това отбелязване се провежда вече в над 100 страни се е превърнало в глобална инициатива. Това е ден, в който общественото внимание се фокусира върху онлайн рисковете за деца и млади хора и върху необходимостта родители, образователни институции и други организации да полагат все повече усилия за развитие на дигитална и медийна грамотност у децата от най-ранна възраст.

Всяка година Денят за безопасен Интернет слага началото на кампании, включващи различни дейности и инициативи във всяка държава. В страните от ЕС инициативите се координират от националните Центрове за безопасен Интернет.

В България международният Ден за безопасен Интернет преминава под мотото „От теб з@виси“. Само за последните 6 години възрастта, на която най-много български деца влизат за първи път в Интернет, е спаднала с 3 години – от 9 на 6 години. В същото време родителският надзор започва да отслабва от 9-годишната им възраст.

Международната тема за Деня за безопасен Интернет през 2017 е: „Бъди промяната: обединени за по-добър интернет.“ (‘Be the change: unite for a better internet.‘).

В ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово в първия ден след зимната ваканция – 09.02.2017 год., в часовете по Информационни технологии учениците бяха запознати с опасностите и рисковете свързани с ползването на Интернет, включително и кибертормоза. Бързото нарастване, както и особеностите на кибертормоза, го правят все по-труден за установяване, овладяване и намаляване, за разлика от по-традиционните, по-видимите форми на тормоз, каквито са сбиванията и размяната на обидни думи и прякори. Ефективното справяне с кибертормоза изисква сериозно обръщане внимание на проблема и фокусиране върху начините за противодействие.

ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово се включва в кампания, която започва на 7.02.2017 год.  – международния ден за Безопасен Интернет (SaferInternetDay), кулминацията е на 22.02.2017 год. – това е международния ден на Розовата фланелка (PinkShirtDay), а приключва на 16.06.2017 год. – международния ден за Стоп на Кибертормоза (StopCyberbullingDay).

Общоевропейският организатор на кампанията е Insafe – европейска мрежа от национални центрове за безопасен Интернет  – https://www.saferinternetday.org/. За България това е българският Център за безопасен Интернет, чийто сайт е: https://www.safenet.bg/bg/novini/324-denyat-za-bezopasen-internet-start-kampania. В него може да намерите информация посветена, както на този международен ден за безопасен Интернет, така и за други опасности и рискове пред подрастващите свързани с ползването на Интернет, включително и кибертормоза.