Баба Марта Бързала, мартенички вързала…

На 1 март българите почитат обичая „Баба Марта“, който е един от най-тачените български празници с хилядолетна традиция.

На този ден всеки подарява на близки и приятели специален амулет, наречен мартеница, за здраве и сила през цялата година.

Мартениците са направени задължително от два пресукани конеца – червен и бял. В някои райони на страната конците са само червени, а в други – многоцветни, но с преобладаващо червено. Белият цвят символизира чистотата, невинността и радостта. В българските традиции бялото е и знак за красота, а червеното е цвят на жизненост, на здраве и любов, на победата, на живота и храбростта, на светлината на изгряващото и залязващото слънце.

Според легендите първата мартеница е направена от Ахинора, жената на хан Аспарух,  когато Аспарух преминал Дунава и открил за българите земите около Балкана. Ахинора дълго чакала своя любим и накрая завързала на крачето на лястовичка пресукан бял и червен конец и пуснала птичката да предаде посланието и́ за здраве и любов.

           

Днес и в ОУ”Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово децата получиха голяма изненада – посети ги Баба Марта, която раздаде мартенички и пожела на всички – здраве, щастие, късмет и много,  много  усмивки.

 

  

Плети, плети, Бабо Марто,

изплети ми мартенички,

да ги вържем на ръчички,

да излезем на полето,

да наберем иглика, кукуряк и минзухарче,

да посрещнем гостенките – лястовички бързокрили,

кукувица самотница, кърко-щърко жабара,

че ни водят пролетта,

да натопли земята,

да разтупка сърцата.

 

Честита Баба Марта!

 

Бъдете живи и здрави!